Раждаемостта в Китай падна до 70-годишно дъно

1844
Раждаемостта в Китай падна до 70-годишно дъно

© Pixabay

Раждаемостта в Китай падна до 70-годишно дъно през мналата година, поставяйки дългосрочно предизвикателство пред управляващите на страната.

Раждаемостта през 2019 г. достига 10.48 на всеки хиляда души, което е най-ниското ниво от 1949 г., показват официалните данни на Китай, цитирани от Reuters.

Броят на родените деца през миналата година намалява с около 580 хил., до 14.65 млн. бебета.


Много млади двойки не могат да имат деца поради високите разходи за здравеопазване, образование и настаняване.

Прокарването на политиката, която разрешава китайските семейства да имат повече от едно дете, което се случи през 2015 г., не доведе до повишаване на раждаемостта. 

Междувременно, разводите в Китай удрят рекордно ниво. За първите три тримесечия на 2019 г. около 3.1 млн. двойки са подали молба за развод спрямо 7.1 млн. двойки, които са сключили брак, сочат официалните данни.

Демографията - поредната разделителна линия в Европейския съюз В цяла Европа се наблюдава една и съща тенденция - хората живеят по-дълго, но имат по-малко деца

Застаряването също започва да става проблем за най-многолюдната страна в света.

Това може да попречи на управляващите да гарантират, че здравеопазването и пенсионните плащания ще са стабилни, на фона на забавящата се икономика.

Населението на Китай възлиза на 1.4 млрд. души към края на 2019 г. спрямо 1.39 млрд. души към края на предходната 2018 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg