Седемте най-замърсяващи планетата индустрии

3662
Седемте най-замърсяващи планетата индустрии

© pexels.com

Въздух, почва, вода, шум и светлина - това са петте основни вида замърсяване, които нанасят щети върху планетата. От тях първите три са най-вредни за живите същества, отбелязват The Eco Experts - група от автори, които активно пишат на тема устойчив начин на живот и опазване на климата. По техни данни, през 2021 г. замърсяването на въздуха е довело до почти 8,7 милиона смъртни случая по света, докато 400 милиона метрични тона опасни отпадъци замърсяват нашата почва всяка година.

The Eco Experts посочват кои са седемте най-замърсяващи индустрии, подреждайки ги във възходящ ред според емисиите, които генерират. Те смятат, че изучаването на всяка една от тях е пътят към намирането на начини за намаляване на вредното въздействие върху околната среда. Дават и съвети как като отделни потребители може да дадем своя принос за по-чиста природа.

Технологии


Всяка година IT индустрията е отговорна за 1,1 млрд. тона емисии на парникови газове. Тя буквално е вплетена във всички аспекти на живота ни, от развлеченията до електрическите устройства. Според прогнози до 2025 г. тази индустрия ще представлява 20% от потреблението на енергия в света и 5,5% от емисиите на въглероден диоксид.

Към технологичната индустрия спадат и дигиталните валути. За копаене на криптовалута се използват значителни количества електроенергия. За съжаление по-голямата част от това електричество се набавя от изкопаеми горива, които отделят над 142 милиона тона въглерод годишно.

Компании в цял свят се опитват да намалят въглеродния си отпечатък. Като потребители ние може да допринесем за намаляването на замърсяването по няколко начина: като рециклираме старите устройства и отдадем предпочитание на производители, които инвестират в справянето с проблема.

Мода

Модната индустрия в световен мащаб е отговорна за 2,3 млрд. тона емисии от парникови газове на година. За сравнение толкова общо генерират Германия, Франция и Обединеното кралство.

Кой е най-здравословният град в света?Виена беше коронясана за най-здравословния град в света от HOKA

За да ограничат производствените разходи чрез евтин труд и суровини, компаниите за бърза мода отворят фабрики в Азия и Африка. Обикновено тези фабрики се захранват от невъзобновяеми ресурси като въглища или газ. В тази индустрия се работи често с евтини материали и се потребява много вода. Според някои оценки става дума за над 3 трилиона кубически фута.

Модната индустрия замърсява планетата и с отпадъка, който генерира. Приблизително 85% от бързата мода се изхвърля всяка година.

Търговия на дребно с храни

Веригата за доставка на храни, по-специално опаковането, транспортирането и търговията на дребно, е отговорна за 3,4 млрд. тона емисии на парникови газове всяка година. Двата основни фактора за това са консумацията на енергия и пластмасовите опаковки.

Хранителните магазини консумират значителни количества енергия, 50-60% от които са гориво за охлаждане.

Пазаруването на храни с местен произход и използването на пазарски чанти за многократна употреба са двата начина, по които потребителите може да намалят замърсяването на околната среда.

Земеделие

Изчислено е, че земеделието е отговорно за приблизително 8,5% от въглеродните емисии на годишна база. Говорим за над 6,4 млрд. тона емисии. Сечта и горските пожари също имат своя негативен принос за замърсяването на планетата.

В момента световната популация на селскостопански животни е три пъти по-голяма от тази на хората. Това е, за да се отговори на изискванията за консумация на млечни продукти и месо. Изследване, проведено от Оксфордския университет, показва, че хората, които ядат месо, генерират два пъти повече емисии на парникови газове.

Ограничаването на консумацията на животински продукти може да намали натиска върху планетата. Потребителите, които не искат да се откажат от тях, може да допринесат за опазването на околната среда, като консумират храни местно производство.

Строителство

Строителната индустрия е сред най-замърсяващите планетата индустрия и засяга всичките пет типа замърсяване. Тя произвежда впечатляващите 6.9 млрд. тона въглеродни емисии всяка година.

Най-сериозният проблем в тази индустрия е прекомерната употреба на суровини, от които 25% се губят всяка година. Строителството също така представлява половината от световния добив на природни ресурси и 1/6 от потреблението на прясна вода.

Зелена приказка по вода - електрическите фериботи на ЕвропаЕлектрическите фериботи постепенно се превръщат във важна част от пътническия транспорт

Отпадъците, произвеждани годишно от строителната индустрия, съставляват 25% от световните отпадъци. Това допринася за замърсяването на водата, въздуха и почвата, като всички те увреждат живите същества в местните екосистеми. Чрез усилията за възстановяване на дивата природа в градските и крайградските райони можем да създадем безопасни убежища за ендемична флора и фауна, като същевременно насърчаваме улавянето на въглерод.

Транспорт

Емисиите от транспорта са отговорни за 20% от глобалните емисии на CO2. Това са приблизително 9,3 милиарда тона парникови газове всяка година. Те се генерират от комбинация от шосеен, въздушен, железопътен и корабен транспорт.

Въпреки че полетите станаха по-достъпни в световен мащаб, въздушният транспорт изненадващо представлява само 11,6% от емисиите от пътническия транспорт.

Междувременно пътуването по пътищата представлява 74,5% от всички емисии на CO2, свързани с транспорта, особено след като повечето домакинства притежават кола.
Чрез максимално използване на обществен транспорт, колоездене и ходене, можем да ограничим емисиите на CO2 от превозни средства.

Енергия (електричество и отопление)

Не е изненадващо, че енергията оглавява списъка за глобални емисии на парникови газове.

Изгарянето на невъзобновяеми ресурси като въглища, петрол и газ за енергия изхвърля около 17,5 милиарда тона парникови газове и въглероден диоксид в атмосферата.

Ние използваме енергия за почти всичко — за зареждане на преносими устройства, регулиране на температурите в домовете ни и захранване на големи фабрики и индустрии.

Освен че допринасят за замърсяването на въздуха, токсичните отпадъци и нефтените разливи също замърсяват почвата и водата.

Има начини, по които може да намалите замърсяването. Опитайте се да използвате енергоспестяващи уреди и възобновяема енергия във вашия имот, ако е възможно.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg