Седемте страни с най-много обекти, обявени за културно наследство

21357
Седемте страни с най-много обекти, обявени за културно наследство

© Pixabay.com

Някои са природни, други са културни – списъкът с места, които са наследство на човечеството, се увеличава всяка година. От 2 юли Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) ще определи в Полша кои ще бъдат новите места, обявени за наследство на човечеството.

Избраните ще се присъединят към списъка от 1052 места в цял свят, които вече са включени. Сред тях са исторически конструкции и местности, природни паркове.

Първите места бяха включени в списъка през 1977 г. и оттогава всяка година Комитетът по наследството на ЮНЕСКО анализира кои да добави в ексклузивния списък. Тази година номинираните обекти са 34.

Италия оглавява класацията с 51 места, обявени за наследство на човечеството. Тези места обаче не са разпределени по равно в света.

ВВС разказва кои са седемте страни с най-голям брой обекти в списъка на световното културно наследство. Те могат да се превърнат в отлична дестинация за следващата ви ваканция.


Италия: 51

Италия, която е в центъра на Римската империя и в сърцето на Ренесанса, е страната с най-голям брой пространства, обявени за наследство на човечеството – има 51.

Само в историческия център на Рим, който включва Ватикана и нейния музей и Колизеума, се намират 13 места в списъка. Към тях се добавят площади във Венеция, Флоренция и Неапол.

Но Италия не живее само от историята. Връх Сан Джорджо и планинската верига Доломити в северната част на страната също влизат в списъка.

Китай: 50

За разлика от Италия, в азиатската страна няма такава концентрация на места, обявени за историческо наследство. По-скоро тук съществува добра комбинация от места с културно значение и природни пространства.

Китай има общо 50 места, включени в списъка на ЮНЕСКО, сред които са Китайската стена, императорският дворец в Пекин и мавзолеят на теракотените войници.

Китай има и голям брой природни пространства, включени в списъка със световно културно наследство. Такива са терасите на долината Хуанглун или природните кули от калцит в Улинюен в североизточната част.

Испания: 45Иберийският полуостров е в центъра на много движения през вековете, които му помогнаха да остави в историята голяма колекция от скално изкуство, експедицията на Христофор Колумб през 1492 г. за достигане от Запад до американската територия за първи път или арабската инвазия в южната част на страната.

Тази дейност е оставила признато насредство в списъка на ЮНЕСКО, където Испания има 45 обекта и заема трето място в света.

Великолепната джамия в Кордоба, дворците Аламбра в Гранада и Искориал, акведуктът на Сеговия и пещерите на Алтамира са част от испанското историческо наследство, което си струва да бъде посетено.

Франция: 42

Само Париж е достатъчен, за да поставим Франция на водещо място в списъка с наследство на човечеството. Стига само да споменем Версайския дворец в околностите на града и катедралата Нотр Дам.

Но страната има общо 42 обекта в списъка. Наред със съкровищата, в столицата се срещат фантастични замъци по долината на Лоара.

Специално внимание заслужават още историческият център на Авиньон и до 17 съвременни сгради, проектирани от гениалния архитект Льо Корбузие. Само една от тях е включена в списъка, в който влизат и постройки на архитекта в други страни.

Да не забравяме и любовта на Франция към храната и виното: архитектурата на област Шампан, където се произвежда известната пенлива напитка, също е включена в списъка с наследство на човечеството.

Германия: 41

Замъците и катедралите й са се превърнали в символ на могъществото и религията. Много от тях са сред 41 обекта, с които страната присъства в списъка на ЮНЕСКО.

Замъците Аугустусбург и Вартбург, както и внушителната катедрала в Кьолн са част от обектите, с които е представена Германия.

Индия: 35

Всяка страна има култура, която я отличава от другите страни, но в Индия това е още по-видимо заради връзката между историята и духовността. Може би поради това ЮНЕСКО обяви 35 места като световно културно наследство в азиатската страна.

Разбира се, бижуто в короната е известният Тадж Махал, който се намира в град Агра, в северната част на страната.

Седем от най-малко известните архитектурни чудеса на планетатаСписание Quora попита читателите си кои са най-малко известните архитектурни чудеса на планетата

Но има и много други: храмът на слънцето в Конарак, комплексът на „Червен форт“ в Делхи, пещерите на Аджанта в област Ленапур и Индийската планинска железница.

Мексико: 34

Между ацтеките и маите Мексико се е сдобила с голямо историческо и културно наследство, което я превръща в латиноамериканската страна с най-голям брой места, включени в списъка на ЮНЕСКО.

Но не само заради това се намира на седмо място в света. Много от обектите са конструкции отпреди испанската ера, като Чичен Ица, обявена също така за едно от седемте чудеса на света, или руините в Уксмал. Но Мексико разполага с архитектурно наследство, оставено й от испанците.

Градове, като Оаксака, Пуебла и Ксочимилко, са в списъка с техните църкви и правителствени сгради, останали след обявяването на независимостта на Мексико.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg