Секторът на услугите продължава да доминира в европейската икономика

377
Секторът на услугите продължава да доминира в европейската икономика

© Pixabay

Секторът на услугите продължава да заема доминиращ дял в европейската икономика. През 2020 година 73% от общата брутна добавена стойност в Европейския съюз е била генерирана от услугите, показват данните на Евростат.

Индустрията и строителството заемат дял от 25%, а селското стопанство - 2%.

Във всички държави от Общността услугите генерират по-голямата част от добавената стойност, но между отделните страни се наблюдават значителни разлики.


Секторът на услугите заема най-голям дял в Люксембург (87%), Малта (85%) и Кипър (84%), докато в Ирландия (58%), Чехия (64%), Словения (64%) и Полша (66%) той е най-нисък.

В България делът на услугите в общата добавена стойност е малко по-нисък от средното за ЕС и достига 70.7 на сто.

Индустрията и строителството заемат най-голям дял в икономиките на Ирландия (41%), Чехия (34%) и Словения (33%), Полша (31%) и Словакия (31%), докато у нас този сектор генерира малко над 25% от добавената стойност, колкото е и средното равнище за ЕС.

Индустриалният и строителният сектор са с най-нисък дял в Люксембург (12.2%), Кипър (14.2%), Малта (14.7%) и Гърция (17.1%).

България е на едно от първите места по дял на селското стопанство в общата добавена стойност - около два пъти над средното за Общността.

Секторът има най-висок дял в Гърция и Латвия (с по 5%), следвани от Румъния, Унгария, Хърватия, Литва и България (с по 4 на сто).

Земеделските дейности заемат най-малък дял в икономиките на Люксембург, Малта, Белгия и Германия (под 1%).  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg