Северна Америка си върна първото място по ръст на богатството

1610
Северна Америка си върна първото място по ръст на богатството

© Pixabay.com

През миналата година богатството на най-заможните хора в Северна Америка е нараствало с по-бързи темпове, отколкото това на богаташите от Азиатско-тихоокеанския регион, което се случва за първи път от 2012 г., според проучване на Capgemini.

САЩ и Канада оглавяват ръста, както по брой на богати хора, така и по ръст на богатството през 2019 г.

Според доклада на Capgemini броят на хората в Северна Америка, които разполагат с минимум 1 млн. долара или инвестируеми активи, се е увеличил с 10.9%, до 6.3 милиона.

Тяхното общо състояние пък е нараснало с 11%, до 21.7 трлн. долара, което е малко повече от БВП на САЩ (21.4 трлн. долара) за 2019 г.


Средното увеличение в броя на заможните хора в световен мащаб е от 8.8% до 19.6 милиона, докато ръстът на богатството на най-заможните хора в света е от 8.6% до 74 трлн. долара.

“За първи път от 2012 г. азиатско-тихоокеанският регион не оглавява ръста в световното богатство. През миналата година начело е Северна Америка. Континентът допринася с 39% към ръста в броя на заможните хора и с 37% към увеличението на богатството (2.2 трлн. долара),” казват от Capgemini.

Докладът също така разкрива, че Азиатско-тихоокеанският регион отстъпа до четвъртото място по отношение на ръста в броя на богатите хора и на тяхното състояние. Регионът е изпреварен и от Близкия изток, и от Европа.

Най-богатите милиардерски наследници в РусияАко общото богатство на милиардерите в Русия се раздели поравно между всичките им деца, всяко от тях ще разполага с по 1.56 млрд. долара

Въпреки това Азиатско-тихоокеанският регион си остава епицентърът на световното богатство с най-голям брой милионери и най-голям дял от глобалните активи.

Броят на хората с инвестируеми активи за най-малко 1 млн. долара там се увеличава със 7.6%, до 6.5 милиона, а тяхното общо богатство нараства със 7.9%, до 22 трлн. долара през 2019 г.

Близкият Изток отчита вторият най-голям ръст в броя на богатите хора - 9.3%, до 800 000 души. Общото им състояние пък скача с 10.2%, до 2.9 трлн. долара.

Европа оформя челната тройка по ръст с 8.7% повече милионери, с което те стават 5.2 милиона. Общото им състояние пък се увеличава с 8.8%, до 16.7 трлн. долара на годишна база.

Разбира се, слонът в стаята в момента, както и при всяко проучване на богатството, е ефектът от COVID-19 върху пазарите тази година.

Проучването на Capgemini е проведено в периода февруари-март и покрива календарната 2019 г. Компанията включва и допълнение към доклада, според което “световното богатство се очаква да намалее с 6-8% до края на април 2020 г., в сравнение с края на 2019 г.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg