Шефове на компании в САЩ печелят 299 пъти повече от служителите

651
Шефове на компании в САЩ печелят 299 пъти повече от служителите

© Pixabay.com

Разликата в заплащането на главните изпълнителни директори и средното заплащане на служители в САЩ нараства през 2020 г., въпреки пандемията от COVID-19 и продължаващите усилия в помощ на бизнеса.

Средностатистическият главен изпълнителен директор на компания от борсовия индекс S&P 500 е получавал 299 пъти повече, отколкото средната заплата на служител през миналата година, според ежегодния доклад на AFL-CIO.

Ръководителите са получавали средно по 15.5 млн. долара, което представлява увеличение от 260 000 на годишна база през последното десетилетие. В същото време средностатистическият служител през 2020 г. е заработвал 43 512 долара, което представлява увеличение от едва 957 долара на година за последното десетилетие.

Както средното заплащане, така и съотношението се увеличават през 2020 г. по време на пандемията. Средното парично възнаграждение на ръководителите е нараснало с над 700 000 долара през миналата година. Съотношението на заплащането на шефовете към това на служителите се повишило, в сравнение от 264 към едно през 2019 г. до 299 към едно през 2020 г.


Най-високо платеният шеф на компания от S&P500 през миналата година е Чад Ричисън от Paycom, който е получил над 200 млн. долара под формата на заплата и акции. Някои от другите компании, чиито ръководители са в челото по заплащане, са General Electric, Regeneron Pharmaceuticals, Hilton, T-Mobile, Nike, Microsoft и Netflix, пише CNN Business.

Жената, която оглавява Bet365, заработи 645 млн. долара за една година53-годишната Денис Коутс е получила 421 млн. паунда (579 млн. долара) под формата на основна заплата за 12-месечен период

Съотношението е най-голямо при Aptiv, където през миналата година заплащането на главния изпълнителен директор е било 5 294 пъти колкото средната заплата на служителите в компанията. Шефът на компанията Кевин Кларк е получил над 31 млн. долара през 2020 г., докато средното заплащане на служителите е било 5 906 долара.

Други компании, които са в челото на класацията по този показател, включват The Gap, Paycom, Chipotle, Hilton, Nike и Coca-Cola.

Заплащането на ръководителите на компании от S&P 500 е нараснало средно с 5% през 2020 г., докато това на служителите в компании се е увеличило само с 1% в компаниите, за които има информация.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg