Шест места, разрушавани от туризма

16754
Шест места, разрушавани от туризма

Наричат го модел „Бътлър“, на името на проф. Ричард Бътлър – туристическа дестинация бива „открита“, расте експоненциално и достига пика на успеха си. Оттам-нататък обаче следват неудобствата – плажовете стават пренаселени, опашките дълги, а невъзпитаните туристи рушат атмосферата, която е привличала предшествениците им, пише Independent.

Властите в Барселона смятат, че непрекъснато нарастващият брой на туристите е виновен за увеличаването на жалбите в полицията, а Тайланд затвори остров заради пренаселване. Джъстин Франсис, генерален директор на компанията Responsible Travel разказва кои дестинации изнемогват под натиска на туризма и съветва как да ги посещаваме с минимални последици.

Венеция


Населението на Венеция намалява заради туризма, като се топи наполовина всяко десетилетие, казва Франсис. „Градът се превръща от енергично, дишащо място в тематичен парк“, допълва той. Нарастването на популярността на Airbnb означава, че местните хора са изтласкани от жилищния пазар, а круизните кораби, които влизат директно в историческите квартали, имат огромно екологично, естетическо и икономическо въздействие, тъй като туристите рядко се хранят или спят извън корабите. „Пренаселването е огромен проблем. В пиковия сезон хората не могат да стигнат до някои основни забележителности“, отбелязва Франсис.

Как да се подобри положението: Посещавайте града извън сезона, това създава по-голяма сигурност за местния бизнес и не оказва толкова голямо въздействие върху местните хора и културата, както пътуването в пиковия сезон. Хотел, собственост на местен жител, е най-етичното място за отсядане. По този начин голяма част от парите ви ще останат в общността, но няма да лишите местните хора от място за живеене, казва Франсис.

Или опитайте: Италианските селца бавно се обезлюдяват, тъй като младите поколения ги изоставят за сметка на града. Тук парите ви на туристи могат да помогнат нещата да се променят. Отседнете в разпръсната гостоприемница – хотел, състоящ се от разпръснати стаи в историческия център. Така ще се потопите в живота на местните.

Камбоджа

Камбоджа като държава не е разрушена от туризма, но туризмът, който се върти около сиропиталища, разрушава общини, казва Франсис. „Сиропиталищата“ не само никнат като гъби около туристически курорти, а 80 на сто от децата в тях не са сираци. Те са настанени в тях от семействата си с надеждата да получат по-добър старт. Децата в сиропиталищата страдат от синдрома на неколкократното изоставяне, отбелязва Франсис. Не трябва да ги посещавате и в никакъв случай не трябва да им помагате като доброволци, предупреждава той. Същото важи за купуването на сувенири от децата, които ги предлагат на туристически места. Родителите не им позволяват да ходят на училище, тъй като смятат, че сладките деца печелят повече пари от възрастните. Не им помагайте.

Как да се подобри положението: Задайте си въпроса „Какво добро мога да направя?“, а не „Колко добре мога да се почувствам?“, казва Франсис. Ако искате да сте доброволец, открийте проект, който помага да родителите да задържат децата си у дома. Можете да посетите Ангкор Уат, но купувайте пощенските картички от възрастен човек.

Или опитайте: Дивата природа на Камбоджа си струва да бъде подкрепена, за да не бъде развита за туризъм, казва Франсис. Посещавайте не толкова известни места, съветва той.

Исландия

Исландия гради икономиката си около туризма след кризата през 2008 г. и го прави толкова успешно, че бързо се превръща в жертва на собствения си успех. „Понякога туризмът расте по-бързо от инфраструктурата. През 2009 г. Исландия беше посетена от 250 000 туристи, а миналата година те бяха 1.6 млн. души. И страната не може да се справи с този брой. „В пиковия сезон Златният кръг е пренаселен и е трудно да се придвижваш“, казва Франсис.

Как да се подобри положението: Отклонете се от нормалните маршрути. „Няма да откриете разлика между най-известния водопад в Исландия и втория и третия най-известен, те са еднакво магични. Но ще се насладите повече на по-малко известните, тъй като те са по-спокойни“, убеден е Франсис.

Или опитайте: Още по на север, архипелагът Шпицберген в Норвегия е великолепен. Летете през Осло. А Гренландия също е изключително добра дестинация, казва Франсис.

Барселона

Кметът на Барселона взе мерки за ограничаване на туризма. Властите забраниха на големи групи да посещават базара Ла Бокерия, глобяват туроператори за лошо поведение, спират незаконното предлагане на квартири и обвиняват пияните британци за увеличаването на оплакванията в полицията. „В неотдавнашно изследване местните жители заявиха, че са по-обезпокоени от туризма, отколкото от бедността. Градът е посещават от три пъти повече туристи, отколкото по време на Олимпийските игри през 1992 г., а идентичността му ерозира“, казва Франсис.

Как да се подобри положението: Подобно на Венеция, посещавайте града извън сезона, за да минимизиране въздействието си върху него и да осигурите стабилен приток на приходи от туристи. Франсис отново препоръчва отсядането в хотел, притежаван от местен жител.

Или опитайте: Селска Испания за пълно потапяне в кулинарната култура на испанците. Подобно на Италия младите хора в Испания бягат от селото към града. Туризмът може да им даде причина да останат, казва Франсис.

Тайланд

Тайланд затвори остров Кох Тачай за туристи миналата година заради пренаселване, но това не разреши проблема. Пукет е пример за прекомерен туризъм. „Тайланд опита да се покаже като рай, но е далеч от рая, който сте си представяли. Има много примери за секс туризъм, лошо поведение на туристи и увеличаване на престъпленията, свързани с наркотици“, отбелязва Франсис. Мангровите гори се изсичат, за да се строят курорти, а животните в туристическите райони са в ужасяващо състояние, казва Франсис.

Петте най-подценявани места в Тайланд Открийте, различни от Пукет, Патая или Ко Самуи места

 

Как да се подобри положението: „Гледайте отвъд маркетинга. Тайланд има епична брегова ивица, има над 1400 острова, от които можете да изберете алтернатива. И бъдете отговорни – пътуването с уважение ще ви спечели повече уважение“, смята Франсис. Той предлага да питате в хотелите дали плащат на служителите си минималната заплата, преди да резервирате.

Или опитайте: Мианмар преднамерено ограничава броя на туристите, така че няма да видите там същите грозни последици, казва Франсис.

Куба

В последните няколко години броят на туристите значително се увеличи, но те растат по-бързо от инфраструктурата, казва Франсис. Това не означава само проблеми с намирането на място за отсядане, а засяга и местните. Ресторантите изкупуват храната, което означава, че цените за местните нарастват, а туристите буквално изяждат храната от чинията на кубинците, отбелязва Франсис.

Как да се подобри положението: Голям процент от туристите посещават само Хавана. Стигнете по-надалеч, за да се разпредели по-равномерно туристическото бреме. Той препоръчва също да отседнете в дома на местен жител, отколкото в хотел.

Или опитайте: Белиз и Коста Рика имат отлични модели за екологичен туризъм. Впрочем цялата Централна Америка е по-добра от Карибите, смята Франсис.

Снимки: Pixabay.com

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg