София се нареди в Топ 20 на технологичните градове на бъдещето

4896
София се нареди в Топ 20 на технологичните градове на бъдещето

© Pixabay.com

Столиците на България и Румъния влизат в Топ 20 на новата класация на Градовете на бъдещето 2020/21, изготвена от fDi Intelligence и The Next Web.

Класацията подбира “технологични градове, които са част от дълъг списък с технологични горещи точки, които вече са привлекли и продължават да опитват да привличат иновативни компании с всякаква големина”.

В тази класация, оглавявана от Лондон, Париж и Дъблин, Букурещ заема седмото място, а София се нарежда на 20-а позиция.

Първото издание на класацията „Технологичните градове на бъдещето“ има за цел да определи градовете с най-обещаващи перспективи за стартъп компании, технологии и инвестиции в технологии.

Класирането на градовете се базира на данни за 76 локации в пет категории: Икономически потенциал, Иновативност и привлекателност, Преки чужди инвестиции, Рентабилност, и Стартъп среда.


Градската политика и участието на правителството също са част от факторите, които са взети предвид. Успешните технологични градове са резултат на координирана правителствена стратегия, насочена към развитието на глобално свързана и оказваща подкрепа общност, която насърчава сътрудничеството, иновациите и предприемачеството, се казва в доклада.

Въпреки че София не попада в челната десетка по отношение на стратегия, свързана с Преките чуждестранни инвестиции (столицата ни се нарежда на 17-о място), градът разполага със стратегия за дигитализация и иновации, която беше представена през 2019 г. и беше приета от общинския съвет през пролетта на 2020 г.

“Смятаме, че поредното включване на София в престижна международна класация е особено важно за положителния имидж на града и силните му позиции на световната карта на иновационните, технологичните и бизнес центровете,” заявяват от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ).

Лондон заема първото място във всичките пет категории. В периода 2015 – 2019 г. преките чуждестранни инвестиции в секторите на софтуера и IT услугите и комуникациите са съставлявали около 50% от всички ПЧИ в Лондон, а марки, като Huawei Technologies, Facebook и Robert Bosch, но също така и по-малки стартъпи, като Chainalysis и Lilium Aviation, са стартирала дейност в града.

Лондон създава повече еднорози - или стартъп компании с пазарна оценка от над 1 млрд. долара, от който и да било друг европейски град. Там са централите на компании, като Monzo, Revolut, Deliveroo и Farfetch.

Английската столица може да се похвали с над 70 000 компании в сферата на софтуера и IT услугите, 5 000 компании в комуникационния сектор и близо 4 000, които се занимават с развойна дейност. Лондон също така предоставя на стартъпите страхотен достъп до капитали, пише Trending topics.

В челната десетка на категориите за ПЧИ, цялостен икономически потенциал, стартъп среда, иновации и привлекателност, рядко се среща град от Югоизточна Европа, като Букурещ единствен се нарежда на 10-о място в ПЧИ категорията. Въпреки това, има една категория, в която градовете от Югоизточна Европа доминират и това е Рентабилност.

Тук първото място е за Скопие, а челната тройка се оформя от румънските Яш и Клуж-Напока.

След тях се нареждат Киев, Каунас и Букурещ, докато София заема седмото място. Челната десетка се допълва от Белград, Талин и Вилнюс.

Най-добрите страни за отглеждане на деца в светаБългария се намира в горните 25% на класацията

Може би не е особено изненадващо, че технологичните градове в Югоизточна Европа предлагат ефективност на разходите. Това обаче може да играе важна роля за международните марки и местните икономики, тъй като много компании в момента ограничават разходите и търсят по-рентабилни дестинации за развойна дейност.

В класацията има и Топ 10 на центровете, които отговарят на тези критерии, като Македония, Румъния, България и Сърбия заемат шест от тези позиции. Миналата година София пък беше класирана на трето място по рентабилност като дестинация за финтек компании.

Когато става въпрос за стартъп средата, България и Румъния предстои да изминат дълъг път, въпреки че в последните 6-7 години София и Букурещ стават все по-оживени центрове на иновациите. В най-новата класация StartupBlink, която разглежда иновационните екосистеми в 100 страни и 1000 града, България се нарежда на 32-о място, като се изкачва с три позиции, а Румъния пада със 7 позиции през миналата година.

В класацията на градовете, София заема 86-о място, точно зад Франкфурт и Виена. В Европа българската столица е на 29-о място, докато Букурещ заема 103-а позиция.

По отношение на дигитализацията, двете страни също показват, че има място за подобрение. В най-новия Индекс за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI), който се изготвя от Европейската комисия, България и Румъния, заедно с Италия и Гърция, показват най-ниски резултати, когато става въпрос за цялостна интернет свързаност, дигитални умения, използване на интернет услуги (особено за правене на бизнес), интеграция на дигиталните технологии в бизнеса, и електронно правителство.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

11
# 0
07:06 | 26 June 2020
Топ 1000 може, топ 20няма как.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg