Софтуерен разработчик и медицинска сестра са най-добрите професии в САЩ

1415
Софтуерен разработчик и медицинска сестра са най-добрите професии в САЩ

© Unsplash

Със средна годишна заплата от 121 000 долара най-добрата професия в САЩ е софтуерен разработчик. 
 
Това показва класация на U.S. News and World Report, която разглежда данни на Бюрото по трудова статистика на САЩ (BLS), за да идентифицира най-търсените от американците работни места. 
 
Класацията е съставена на базата на седем измерителя, сред които броят нови работни места, които се очаква да бъдат създадени в сектора в следващите 10 години, средна заплата, процент на заетост, бъдещи перспективи, както и ниво на стрес и баланс между работа и личен живот.
 
„Разработчиците на софтуер стават все по-критични за растежа и устойчивия успех на бизнеса в различни индустрии“, казва Джаника Инграм от News and World Report, цитирана от MarketWatch. 
„10-годишната перспектива за професията е силна и се очаква да расте с темпове над средните“, добавя Инграм, позовавайки се на данни на BLS, които предвиждат 25% увеличение на позициите за програмисти между 2021 г. и 2031 г.
 
Причините за това са нарастващия брой продукти и услуги, които използват софтуер, а ниската безработица и високата средна заплата също допринасят за привлекателността на професията. 
 
 
На второ място в списъка с най-добрите професии в САЩ е тази на медицинска сестра, където средната годишна заплата е 123 780 долара, според BLS. Мениджър по медицински и здравни услуги е на трето място (със 101 340 долара годишна заплата).
 
Въпреки или може би поради предизвикателствата през последните три години, работните места в здравеопазването „продължават да доминират в класацията за „най-добри работни места“, казва Инграм. 
 
За първи път в топ 50 попада професията пилот (134 630 годишна заплата), поради подобрените резултати в баланса между професионалния и личния живот, заплатата и бъдещите перспективи, коментира MarketWatch.
 
Що се отнася до професия номер 1, не всичко е розово. 
 
Според доклад на компанията за набиране на ИТ специалисти Alcor, нивото на безработица сред разработчиците на софтуер се движи около 2,3% през 2022 г. в сравнение с общо ниво от 3,2% през декември.
 
Въпреки това не всички работещи в сектора са доволни. Някои експерти прогнозират, че до 42% от разработчиците ще напуснат съществуващата си работа на пълен работен ден, според изпълнителния директор на Alcor Дмитрий Овчаренко.
 
 
Също така, независимо от голямото търсене, много талантливи програмисти често не могат да започнат работа, заради липсата на диплома по компютърни науки, която все още е основно изискване в ИТ компаниите. На този фон от университетите не излизат достатъчно ИТ специалисти, за да задоволят нуждите на пазара. Решението според Овчаренко е компаниите да наемат повече хора, завършили курсове за програмиране, които продължават между 4 и 18 месеца, според Studydatascience.org.
 
Продължителните интервюта за работа в 6-7 фази, напомнящи на маратон, също могат да бъдат пречка за привлекателността на професията в бъдеще, както и съкращенията в някои от най-големите компании в Силициевата долина, които продължават, коментира MarketWatch. 
 
Относно цялостната нагласа на американците към текущите им работни места, броят на хората, които напускат, може да е показател. Той надхвърли 4 милиона за 18 поредни месеца и се е увеличил леко през ноември 2022 г. до 4,17 милиона, по данни на BLS. Процентът на напуснали отново се повиши до 3% от 2,9% сред работниците в частния сектор, след като достигна своя връх от 3,4% в края на 2021 г.
 
По-високият процент на напускащи като цяло е добър знак дори икономика с растящи лихвени проценти, коментира още MarketWatch. Хората напускат по-често, когато смятат, че ще бъде лесно да си намерят по-добра работа. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ФИНАНСИРАНЕ НА ЧАРЛИ КЕРКИР
# 0
12:01 | 11 January 2023
ФИНАНСИРАНЕ НА ЧАРЛИ КЕРКИР Здравейте Безкрайно благодаря на Бог, че върна ЧАРЛИ КЕРКИР на моя път. За всички ваши финансови нужди или ако сте във финансови затруднения, просто се свържете с този прекрасен ЧАРЛИ КЕРКИР и ще бъдете напълно доволни. Този човек току-що ми помогна с малка сума от 30 000 евро и това ми е достатъчно. Той е човек с голямо сърце, благодарение на този прекрасен човек успях да повиша стандарта си на живот и дълга си. Ако имате нужда от малък заем, свържете се с тях и няма да останете разочаровани. Имейл: charlykerkir@gmail.com Благодаря ти ВНИМАНИЕ; Ако не сте от България, моля не безпокойте
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg