Сриваме се с 11 места в класацията на най-добрите страни за живот

3866
Сриваме се с 11 места в класацията на най-добрите страни за живот

© Pixabay

За трета поредна година Швейцария е най-добрата страна за живот, според тазгодишната класация на U.S. News & World Report.

Годишната класация на изданието се изготвя въз основа на проучване сред 20 000 участници. Бизнес лидери и граждани от 36 държави оценяват 80 страни по 75 признака, като качество на живот, икономическо влияние, влиятелност, образование и екологичност и др.

Япония отчита най-голям скок в челото на тазгодишната класация, като се придвижва от петото място през 2018 г. до втората позиция през 2019 г.


Представите на хората по света Япония са се подобрили в пет от деветте основни категории, въз основа на които се изготвя класацията, според Дейдре МакФилипс от U.S. News & World Report.

Япония също така се изкачва до първото място в класацията на изданието за предприемачество - постижение, което, според МакФилипс, е “особено впечатляващо ” и се дължи на индикатори, като иновациите.

Подреждането през 2019 г. остава до голяма степен без промяна, в сравнение с 2018 г., но в Топ 10 има един дебютант. Тази година Нидерландия пада до 11-а позиция, с което отстъпва място на Норвегия, една от няколкото скандинавски държави със силни резултати.

България е класирана на 67-о място от 80 държави, като отстъпва с 11 позиции, в сравнение с 2018 г., когато заемаше 56-о място.

Ето и кои са 10-те най-добри държави за живот през 2019 г., според U.S. News & World Report:

10. Франция

Франция отново влиза в Топ 10 тази година и попада в челната петица в категорията „Културно влияние и наследство“.

9. Норвегия

Норвегия, която е дебютант в челото тази година, постига високи резултати в категориите за отглеждане на деца, природосъобразен начин на живот и гражданство.

8. САЩ

САЩ запазват осмата си позиция през 2019 г. Страната също така оглавява категорията за най-влиятелните държави.

7. Австралия

Австралия заема седмото място в общата класация, но е в Топ 5 в категориите за най-добро място за централа на компания, за пътуване сам и за комфортно оттегляне в пенсия.

6. Швеция

Швеция отново е в Топ 10 и дори влиза в първите пет в категориите за природосъобразен живот, място за централа на компания и за отглеждане на деца.

5. Великобритания

Великобритания, която също редовно попада в Топ 10 на класацията, влиза в челните пет при категориите за предприемачество, влиятелност и културно влияние.

4. Германия

Освен в Топ 5 на общата класация, Германия е в челната петица и в категориите за образование, предприемачество и влиятелност.

3. Канада

Канада отново е в Топ 3 на класацията на U.S. News & World Report - позиция, което се дължи на доброто й представяне в категории, като бизнес среда и гражданство.

2. Япония

Япония се изкачава от петото място през миналата година до втората позиция в тазгодишната класация. Според отговорите в проучването на U.S. News & World Report, страната  е считана за една от най-напредничавите в света. Тя също така оглавява категорията за предприемачество.

1. Швейцария

Във всяка от годините, в които е в класацията, Швейцария се е нареждала в челото на категории, като “гражданство”и “предприемачество,” казва МакФилипс.

“Участниците в проучването считат Швейцария за водещата страна по икономическа стабилност, достъп до капитали, силна правна рамка и престиж.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

С. Г.
# 0
18:01 | 27 January 2019
Тази класация е супер неадекватна. В Норвегия никак не е добре за живеене. Даже е опасно. Има държавна служба, която има право да ви вземе детето под всякакъв абсурден предлог.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg