Старост (не)радост: Всеки шести американски пенсионер е милионер

8919
Старост (не)радост: Всеки шести американски пенсионер е милионер

Американските пенсионери са по-богати и по-здрави от всякога, показва проучване на инвестиционната компания United Income, цитирано от Bloomberg.

Под въпрос остава единствено мъдростта на възрастните американци, тъй като по някои показатели тя отчита влошаване. 
 
От United Income са анализирали данни от различни източници, включително от Федералния резерв, бюрата по труда, приходната агенция и Центъра за контрол на заболяванията, за да изследват показателите за качеството на живота на американските пенсионери.
 
Един от най-изненадващите изводи е, че броят на пенсионерите-милионери значително се е увеличил през последните няколко десетилетия. Един на всеки шестима пенсионирани американци в днешно време е милионер (ако в сметката се включи и стойността на личните имоти).

Средният размер на личното им имущество е нараснал двойно от 1989 г. насам - до 752 000 долара, а делът на милионерите също се е удвоил. 
 
Много повече пенсионери се радват и на по-добро здраве - 62% от всички не страдат от физически или умствени ограничения, показва още проучването.
 
Не всички показатели обаче се подобряват. "Една от най-големите промени, що се отнася до активността на пенсионерите, касае свободното им време. Часовете, които прекарват пред телевизора, са два пъти повече, отколкото преди 40 години", твърдят авторите на изследването, цитирани от Bloomberg.

Средностатистическият 60-годишен американец гледа телевизия по над три часа дневно. 
 
Най-големите промени по този критерий се наблюдават при домакинствата с доходи над средните и сред хората с висше образование. Времето, прекарано на дивана, при тях нараства със 78%, в сравнение с 1975 г., докато при тези с по-ниски доходи увеличението е само с 43 на сто. 
 
Най-лошото е, че възрастните хора не получават информационна стойност от предаванията, които гледат. Цитирани са данни от проучване на изследователския център Пю, според които 55% от пенсионерите гледат новинарските емисии на кабелните телевизии, а не на националните ефирни канали.

Оказва се обаче, че аудиторията им няма адекватни познания за политическата ситуация в страната и в чужбина. 
 
Неравенството в доходите на пенсионерите в САЩ се запазва на същите равнища, както през 1989 г. Картината обаче се променя драстично, ако към нея се прибавят и финансовите активи. Ръстът на капиталовите пазари доведе до разширяване на "ножицата" между бедните и богатите американци с 42 на сто. 
 
"Приходите и разходите на възрастните американци се запазват почти без промяна. Най-богатите пенсонери разполагат с много повече средства, но не харчат повече, в сравнение с предишните поколения", казва основателят и главен изпълнителен директор на United Income Мат Фелоус.

По думите му може дори да се каже, че някои от американските пенсионери са твърде консервативни в управлението на финансите си и водят прекалено скромен начин на живот спрямо възможностите си. 
 
Интересното е, че разликата между богатите и ултрабогатите също се увеличава. Състоянието на средностатистическия американски възрастен милионер се повишава с 12% от 1989 г. насам, а делът на акциите в инвестиционния му портфейл нараства от 27 на 55% за същия период.

В групата на най-богатия 1% от пенсионерите средният размер на богатството на глава от населението се повишава почти двойно - от 14.9 на 31.3 милиона долара. А делът на акциите в портфейла им скача от 30 на 69%, показват още данните на United Income. 
 
Изводът, според Мат Фелоус, е, че ползата от инвестициите на капиталовия пазар си проличава на стари години. Лошата новина е, че хората, които не са спестявали и не са инвестирали по време на активния си трудов стаж, изостават все повече и повече от всяко следващо поколение, което излиза в пенсия. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg