Страните, които най-добре осигуряват населението си с храна

3138
Страните, които най-добре осигуряват населението си с храна

© Pixabay

САЩ за първи слиза от първото място в класацията на страните, които най-добре могат да изхранват своето население.

Ирландия е страната с най-добре осигурена храна, подобрявайки достъпността, наличността и сигурността на храните си, докато в същото време САЩ бележат застой по тези показатели, според шестото годишно издание на Global Food Security Index, изготвян от Economist Intelligence Unit.

В световен мащаб хранителната сигурност намалява за първи път от пет години, до голяма степен заради увеличения брой бегълци, климатичните бедствия и понижаването на политическата стабилност по света.

В индекса тази година са добавени и показатели, базирани на рисковете, свързани с климата и природните ресурси. Като бъдат прибавени и тези фактори, САЩ пада до четвъртото място в класацията, а Австрия и Франция се придвижват напред до второто и третото място, респективно.

Петото и шестото място са за Германия и Швейцария, респективно, докато челната десетка се допълва от Канада, Дания и Швеция.

“Хранителната сигурност се движи в обратна посока,” казва Робърт Пауъл, старши консултант в Economist Intelligence Unit в Ню Йорк. “Ако се целим към нулеви нива на глада, се движим в грешната посока.”

Броят на хората, които страдат от глад, се е увеличил с около 38 милиона, до 815 милиона през 2016 г., обявиха от ООН през миналия месец. Климатичните промени са считани за причина за нарасналата променливост на времето, което пък допринася за глада в развиващите се държави.

Тази година лошото време, в комбинация с военни конфликти, е е свързвано с глад и голям недостиг на храни в Южен Судан, Нигерия, Сомалия и Йемен.

По-богатите държави имат по-малко проблеми по отношение на предлагането на евтина и безопасна храна в изобилие на своите граждани. Рисковете обаче остават, а някои от тях нарастват.

По-богатите държави, сред които и САЩ и Канада, имат високо производителни хранителни системи, но използват повече вода, отколкото трябва, като по този начин остават уязвими на все по-големите суши, които се очакват вследствие на климатичните промени.

В същото време европейските държави може да се сблъскат с проблеми, свързани със застаряващото население, което плаща по-малко данъци и настоява за повече социални услуги.

Страните в Подсахарска Африка, които са се скупчили в дъното на класацията, все още имат възможности да развият по-устойчиви хранителни системи, се казва в доклада.

В същото време някои развити държави се изкачват или падат значително в класацията заради местни обстоятелства. Австрия има относително стабилен климат и много ниска ерозия на почвата, което подпомага производството на храни, вследствие на което тя се изкачва до второто място.

Сингапур пада с повече от всяка друга държава, на фона на опасността от нарастващото морско ниво, излагането на екстремни климатични условия и факта, че разчита на внос на храни.

Проучването отдава сериозно значение на държавната подкрепа за проучванията в сферата на селското стопанство. По този показател Ирландия - страна, в която по време на глада през 40-те години на 19 в. половин милион жители емигрират в САЩ, превъзхожда, а САЩ отчита слаб резултат.

България се нарежда на 42-о място в класацията с общ резултат от 62.9. За сравнение, резултатът на лидера Ирландия е 85.6. Въведените нови климатични фактори намаляват резултата на страната ни с 3.9 пункта, до 59 пункта.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...