Страните с най-достъпни наркотици, алкохол и цигари

10481
Страните с най-достъпни наркотици, алкохол и цигари

© Pixabay

Разходите за поддържането на навици, свързани с употребата на наркотици, алкохол и цигари, са се повишили доста през миналата година в САЩ, като страната отчита втория най-голям ръст в световен мащаб, според годишния Индекс на порока на Bloomberg.

Американците е трябвало да харчат с по над 200 долара повече за кошница от така наречени порочни стоки през миналата година, в сравнение с 2016 г., като само Нова Зеландия отчита по-голям ръст.

Индексът сравнява дела от седмичните доходи, който е необходим за поддържането на навици, свързани с употребата на цигари, алкохол, марихуана, амфетамини, кокаин и опиати в над 100 страни. Тези разходи изяждат над една трета от средните седмични доходи в повече от три четвърти от държавите, включени в индекса.

Индексът е чисто икономически индикатор, а не оценка на морала или законността, отбелязват от Bloomberg. Индексът също така не следи разходите за хазарт, проституция или други незаконни дейности.


Пороците излизат най-евтино в Люксембург, където разходите възлизат на по-малко от 10% от средния седмичен доход, който е в размер на 2 071 долара и е най-високият в света. Бахамите, Швейцария, Исландия и Франция оформят челната петица на страните, където пороците струват най-малко като процент от седмичните доходи.

За сравнение, украинците трябва да харчат 13 пъти колкото седмичната им заплата за същите пороци, което прави страната едно от най-скъпите места в това отношение. Пакистан, Непал и Буркина Фасо също са близо до върха по най-високи цени.

Индикаторът на порока използва цените в САЩ като световен бенчмарк. С 54% от заплащането, или 617 долара, САЩ се нарежда на 38-о място по достъпност на порочните стоки, докато само преди година е заемала 17-ата позиция.

Онлайн продажби

В абсолютно изражение, брутните седмични разходи надхвърлят 1 000 долара само в три държави – Япония, Нова Зеландия и Австралия. За сравнение, еквивалентна кошница от продукти струва по-малко от 100 долара в 21 основно тропически държави, сред които Доминиканска република, Гана, Конго, Колумбия, Южна Африка, Гватемала, Кения и Мианмар.

Швейцарски градове начело по следи от кокаин в отпадните водиПет от 10-те европейски града с най-голямо наличие на следи от кокаин в отпадните води са в Швецария

Законите остават ключов фактор за цените на наркотичните вечества, но това може би се променя, тъй като продажбите на все повече от тях се изместват онлайн. Това прави някои пазари на наркотици не толкова рискови, тъй като „позволява на купувачите да пазаруват с криптовалути, като биткойн, и да получават скришом стоката,” се казва в доклад на ООН за наркотиците от 2017 г.

Цените на свързаните с най-различните пороци породукти падат с най-много в Иран, Норвегия и Южна Корея, където седмичните разходи за кошницата от наркотици, цигари и алкохол намаляват с над 200 долара, в сравнение с предходната година.

Трудностите при събирането на данни за незаконни дейности означава, че в отговорите на проучването често има забавяния, което затруднява сравненията. В резултат на това държавите, за които липсват данни, не са включени в общия индекс, докато при включените данните до голяма степен варират.

Конкурентни пазари

По отношение на надценките при наркотичните вещества, “пазарите на канабис са по-конкурентни в повечето страни, тъй като често канабисът се произвежда на местно ниво,” казва Манолис Галенианос, преподавател по икономика в лондонския Royal Holloway University.

“Кокаинът и опиатите, от друга страна, трябва да бъдат внасяни от чужбина, което изисква много по-високо ниво на изтънченост и по тази причина се извършва само от няколко организации,” което пък води до по-концентрирани пазари и по-високи надценки, добавя Галенианос.

Кошницата на порока на Bloomberg следи средните цени на дребно на:

  • Кутия цигари, масови и по-скъпи
  • Бутилка алкохолна напитка, в това число бира, вино и концентриран алкохол
  • 1 грам грам стимуланти, тип амфетамини, в това число метамфетамин и/или екстази
  • 1 грам канабис, в това число марихуана, хашиш и/или хашишово масло
  • 1 грам кокаин, независимо в каква форма
  • 1 грам опиати, в това число хероин и/или опиум

България се нарежда на 54-о място в класацията, изкачвайки се с 4 места, в сравнение с предходната година. Шестте продукта за задоволяване на различни пороци, включени в кошницата на Bloomberg, струват 143.7 долара седмично в нашата страна, като разходите за тях намаляват с 11.5 долара на годишна база.

Те съставляват 94% от средните седмични доходи в страната, които са определени въз основа на БВП на глава от населението, разделено на 52.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

VICTORIA EMMANUEL
# 0
03:04 | 5 April 2018
заем! заем! кредит!!!Търсите ли за почтен и акредитирани частен заем компания, която предоставя заеми за живота възможност.Ние предлагаме всички видове кредити в много бързо и лесен начин, лични заеми, кола заеми, ипотечни кредити, Студентски кредити, бизнес кредити, инвестиционни кредити, дълг консолидация и много повече.Са били отхвърлени от банки и други финансови институции?Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? Не изглеждат повече като ние сме тук, за да направи всичките си финансови проблеми е нещо от миналото.Ние да кредитира средства на лица и фирми, които се нуждаят от финансова помощ в размер на 2 %.Няма осигурителен номер се изисква и не кредитна проверка изисква, 100 % гарантирана.Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние предлагаме надеждни и поддържащо помощ и ние ще се радваме да ви предложим един заем.След това ни изпратете имейл на: (victoriaemmanuelloan@gmail.com) да кандидатстват за заем
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg