Страните с най-големи златни резерви

6884
Страните с най-големи златни резерви

© Pixabay.com

САЩ е страната с най-големите златни резерви в света.

Според анализ на tradingplatforms.com, страната притежава 8 133.54 метрични тона от скъпоценния метал към първото тримесечие на 2022 г.

Това количество е почти колкото резервите общо на трите следващи държави с най-големи златни резерви.

Интересното в случая е, че САЩ не е най-големият производител на злато в света. Как тогава се стига дотук?

Едит Рийдс, финансов експерт от tradingplatforms.com, изучава тенденциите по отношение на притежанието на злато в световен мащаб. Ето какво обяснява тя:

“Споразумението от Бретън Уудс определя златото като стандарт, спрямо който да се обвързва стойността на долара. Другите държави пък след това определят стойността на своите валути спрямо долара.

САЩ предлага да предостави на останалите държави своите долари в замяна на това да съхранява златото им. В пика на Бретъуудската система САЩ е притежавала до 95% от световните златни резерви. Половин век по-късно страната все още притежава по-голяма част от тези резерви.”

Шумът на парите 2022 събира топ експертите на България на 7 юниСлед две години в дигитален формат, Шумът на парите отново се завръща пред публика


Защо страните поддържат златни резерви?

Златото е основно средство за размяна от много векове. Много държави запазват това, когато започват да емитират фиатни пари. Те деноминират банкнотите и монетите си спрямо златото.

Златото придобива международна известност с установяването на Бретънуудската система. Тази система предвижда златото като инструмент за насърчаването на ефективна валутна система, а оттам и глобално икономическо развитие. По този начин държавите смятали, че има смисъл от политическа и икономическа гледна точка да имат собствени резерви от злато.

Идеалният хедж срещу икономически спадове?

Днес златният стандарт вече не важи за страните, които емитират свои пари. Редица правителства все още поддържат златни резерви, а много от тях продължават да ги увеличават.

Основната причина е, че гледат на златото като на хедж срещу хиперинфлация и други икономически спадове. Суровината е доказала устойчивостта си на политически и икономически сътресения. Това е жизненоважен актив за изваждането на страните от ликвидни кризи.

Златни сгради, които наистина съществуватВсичко, което блести, наистина е злато

Кои са страните с най-големи златни резерви в света?

Германия може да се похвали с вторите най-големи златни резерви в света след САЩ. Тя притежава близо 3 359 метрични тона от метала.

Челната тройка се оформя от Италия със златни резерви в размер на 2 451 тона.

Франция и Русия допълват челната петица с 2 436 тона и 2 298 тона, респективно.

Въпреки че е най-големият производител на злато в света, Китай се нарежда на шесто място в тази класация. Нейните резерви в размер на 1 948.32 тона злато представляват по-малко от една четвърт от тези на САЩ.

Челата десетка се допълва от Швейцария, Япония, Индия и Турция. Въпреки че разполага с най-големите запаси в златни мини в света, Австралия не попада в Топ 20.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg