Страните с най-много лекари, които са завършили в чужбина

946
Страните с най-много лекари, които са завършили в чужбина

Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОСИР) публикува тазгодишното издание на своя годишен доклад „Здравето накратко“, в който сравнява ключови здравни индикатори и начина, по който се представят системите на здравеопазването в страните-членки на организацията.

Докладът покрива значителен набор от показатели, свързани със здравеопазването, като един от по-интересните е до каква степен западните държави разчитат на медицински персонал, който е завършил образованието си в чужбина.

В много държави завършилите в чужбина лекари и медицински сестри имат незаменима роля за поддържането на опита в системите ва здравеопазване, като през 2017 г. повече от един на всеки шестима лекари, работещи в страни от ОИСР, е получил поне първата си медицинска диплома в друга държава.


В много страни от ОИСР завършилите в чужбина лекари са имигранти и родени в съответната държава хора, които са учили в чужбина, преди да се завърнат.

Например, повече от половината от получилите обучението си в чужбина лекари в Норвегия са родени там и са се завърнали, за да работят в страната, след като са учили в чужбина.

От всички страни членки на ОСИР, в Израел делът на завършилите в чужбина лекари е най-голям през 2017 г. - 57.7%. Нова Зеландия и Ирландия оформят челната тройка с дял от по над 42%.

В САЩ една четвърт от лекарите през 2017 г. са получили образованието си в чужбина, а приблизително една трета от тях са американски граждани.

В други страни комбинацията от фактори, като по-евтина образователна система и по-голям избор на образователни курсове, помагат за увеличаване на дела на лекарите, които са получили образованието си в родната си страна.

Турция е страната членка на ОИСР с най-малък дял лекари, завършили в чужбина - 0.2%, докато Италия (0.8%) и Нидерландия (2.2%) също имат много малко студенти по медицина, които заминават да учат в други държави.


 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg