Стражите на Черно море, или пет невероятни български носове

7815
Стражите на Черно море, или пет невероятни български носове

© Pixabay/Instagram

Суша, обградена от водата от три страни.

Това е географското определение на понятието нос.

Българското Черноморско крайбрежие може да се похвали с 11 носове.

Това са Акин, Арапя, Галата, Емине, Калиакра, Карталбурун, Колокита, Маслен нос, Сиврибурун, Черният нос и Шабла.

Днес ще ви представим пет от тях: 

Емине

Разположен на 79 км южно от Варна и на 54 км северно от Бургас, Емине разделя българското Черноморие на Северно и Южно.

Носът представлява 60-метрова скала, спускаща се почти отвесно към разпенените води, които се блъскат в стотиците стърчащи скали. Те и техните подводни посестрими са пръснати на повече от 250 метра навътре в морето.

Изключително опасен за плавателните съдове, Емине е заобикалян отдалеч от моряците, а на носа му е разположен фар. Легендата разказва, че някога негов пазач имал много красива дъщеря. В нея се влюбил преминаващ моряк, който й обещал да се върне. Когато не го направил, момичето се хвърлило от носа и водите около него станали пурпурночервени. 

В района на Емине днес има останки от средновековен манастир, както и от крепостта Емона. 

Калиакра

Това е най-популярният български нос. Намира се на 70 километра североизточно от Варна и е вдаден 2 км навътре в морето. Високите му 70 метра скали се спускат отвесно към морето, а вълните са издълбани в тях множество пещери и арки, до които може да се стигне само по вода. 

В древността на носа е разположена столицата на цар Лизимах - един от наследниците на Александър Македонски и управител на Тракия. Той криел в пещерите край него невероятни съкровища, заграбени още при походите срещу Персия. 

На най-голям разцвет Калиакра се радва през втората половина на 14 век, когато е столица на Карвунското деспотство, управлявано от българските владетели Балик и Добротица. Това е мощен средновековен град със собствени монети, а крепостта е църковно средище.

Легендите разказват, че бягайки от османските поробители, 40 български девойки завързват косите си една за друга и се хвърлят в морето. Една от тях била Калиакра, на която е кръстен носът. Днес в началото на нос Калиакра е разположен обелиск в тяхна памет, наречен „Портата на 40-те девици“.

Според друга легенда Свети Никола бягал от турците и земята под краката му непрекъснато се удължавала, за да му даде шанс да се спаси. Той обаче бил заловен, а на мястото днес има параклис, символ на гроба му. 

Калиакра е една от първите защитени територии у нас, обявен за природен резерват през 1941 г. Това е единственото място в България, където се срещат степни тревни съобщества (степта Калекайря). През 1981 г. в морските пещери под носа все още се среща тюленът-монах, който днес вече се води за изчезнал.

В района могат да се наблюдават делфини, аристотелеви корморани, папуняк и други редки животински видове. Днес на носа са разположени музей, ресторант, морски фар, морска радиолокационна станция, както и метеорологична станция.

Маслен нос

Това е най-източната част на Странджа, вдадена навътре в морето в близост до Приморско. Районът е населен от дълбока древност, а на бреговете на Ропотамо се е намирал град Ранули.

Изграден върху хълма Лъвската глава, той е надвиснал над плажа и езеро Аркутино. В близост до него е светилището Бегликташ, за което археолозите смятат, че е изградено от племето на скримианите, известни като едни от най-добрите металурзи в пределите на Древна Тракия.

Легендите разказват, че множество кораби, превозващи зехтин, се разбивали в острите скали на носа, заради което той носи подобно име. Други пък твърдят, че районът бил обитаван от пирати, които палели огньове, за да примамят корабите към острите подводни капани и да ги оберат след разбиването им.

Голяма част от Маслен нос влиза в пределите на защитена територия, а в скалите преди години намирали убежище тюлени, които днес се водят за изчезнал вид у нас. На Маслен нос виреят едни от малкото диворастящи кактуси в страната. 

Вековна история и романтични легенди разказва този български носСтолетия наред заливът на Калиакра предлага спокойно убежище за корабите, търсещи спасение от разбунтувалите се води на морето

Сиврибурун

Отбелязващ границата между България и Румъния, това е най-северният нос на българското Черноморие. Името му на турски означава "остър нос". Най-близките населени места са българското село Дуранкулак и румънското Вама веке.

Скалите на носа се издигат на около 20 метра над морето, а върху него насип, който съществува и до днес, е служил за ориентир за корабите през 17, 18 и 19 век. След него се простира акациева гора, която е сериозно оръжие в борбата срещу ерозията в района. 

От Сиврибурун на юг е разположен плаж с дюни, наречен Ана Мария. Иницата е кръстена на заседнал през 1960-те години там кораб.

Шабла

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от  (@lavendary) на


Това е най-източната точка на България. Нос Шабла се намира на 6 км от едноименното градче. Стръмните му скали се спускат към морето от височина близо 10 метра. 

През 1856 г. на него е построен най-старият фар по българското Черноморие. Издигащ се и до днес, той е по френски проект и е най-високият в страната - 32 метра. Боядисан в бяло и червено, той пази корабите от сблъсък с подводен риф, както и от затъване в плитчините между носа и близкото село Тюленово. 

Смята се, че в района се е намирал античния град Карон Лиман, от чието пристанище и вълнолом днес са останали само руини.
Автор: Снежина Владимирова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...