Топ 10 на банките в света през 2016 г.

5147
Топ 10 на банките в света през 2016 г.

Китайските банки продължават да доминират в най-новата класация Top 1000 на The Banker, но вече показват признаци на забавяне на темпото.

Печалбите им падат с 3.5%, което е първото понижение от 2004 г. насам, а лошите кредите нарастват, което е в резултат на по-слабия икономически растеж в Китай.

В последните няколко години китайските банки доминираха в класацията, базирана на силата на капитала, или на наличието на капитал от първи ред (Tier 1).


Тази година Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) запазва челната си позиция, докато China Construction Bank заема втората позиция. Четири от първите пет банки в класацията се заемат от китайски институции.

“Големите китайски банки увеличиха капитала си по-бързо от активите през миналата година, което предполага, че стават предпазливи, а освен това има и признаци на увеличаване на лошите кредити,” казва редакторът на The Banker Браян Каплън. “В същото време печалбите на китайските банки са най-големи в света и много по-големи от тези на щатските и европейските банки.”

Щатските банки се справят добре в тазгодишната класация, като JP Morgan се нарежда на третата позиция, Bank of America е шеста, Citigroup седма, а Wells Fargo на осмо място.

Френските банки остават конкурентни, като Credit Agricole запазва 11-о място, а BNP Paribas е 12-а. Печалбите на френските банки нарастват с 30%, докато тези на британските и германските отстъпват позиции.

Печалбите на британските банки падат с 22%, а HSBC в момента е единствената банка от Великобритания в топ 10, заемайки деветата позиция. Перспективите пред институциите от Острова са още по-несигурни след изненадващия вот на страната за напускане на ЕС.

През 2006 г., преди финансовата криза, HSBC бе втората най-голяма банка в света, а Royal Bank of Scotland седмата най-голяма. Отчетените загуби от Royal Bank of Scotland и Standard Chartered и спадът в печалбите на Barclays и Lloyds спомогнаха за понижаване на рентабилността на британските банки като цяло.

Печалбите на германските банки падат с 63%, което е отражение на кризата в еврозоната и сега изостават зад банките на Азербайджан, Казахстан, Индия и Бразилия по този показател. Водещата германска банка Deutsche Banka отчита загуба за 2015 г. и 18% понижение на капитала, което е най-голямото сред водещите 25 банки. Вследствие на това банката падна от 16-а до 21-а позиция в световната класация.

През 2006 г. европейските банки са съставлявали 42% от печалбите на световната банкова индустрия. Сега те допринасят с едва 16%. За сравнение делът на Китай пък сее увеличил от 4% до 32% за същия период. Делът на щатските банки остава по-постоянен - 27% през 2006 г. и 21% в момента.

Вижте още: Най-ценните търговски марки в света за 2016 г.

Ключовите развиращи се пазари, като Бразилия, Индия и Русия, се представят лошо в класацията поради рязкото обезценяване на валутите им спрямо долара и/или вследствие на спада в цените на суровините, който е довел до забавяне на темпа на растеж на икономиките им.

Руската Sberbank пада с 12 места в класацията - до 51-а позиция, докато бразилската Itau губи 16 позиции, отстъпвайки до 57-о място. Печалбите на индийските банки се понижават с 65%, а редица от тях отчитат загуби.

Най-добрата възвръщаемост на вложения капитал обаче все още се постига на развиващите се пазари, като средното ниво за Африка е 28%, 22% за Централна и Южна Америка и 16% за Азия, в сравнение с 8% в Западна Европа.

Ето и кои са 10-те банки в челото на класацията на The Banker:

10. Mitsubishi UFJ (Япония)

Капитал от първи ред: 131 753 млн. долара
Място в миналогодишната класация: 10

9. HSBC (Вeликобритания)

Капитал от първи ред: 153 303 млн. долара
Място в минaлогодишната класация: 9

8. Wells Fargo (САЩ)

Капитал от първи ред: 164 584 млн. долара
Място в миналогодишната класация: 8

7. Citigroup (САЩ)

Капитал от първи ред: 176 420 млн. долара
Място в минaлогодишната класация: 7

6. Bank of America (САЩ)

Капитал от първи ред: 180 778 млн. долара
Място в минaлогодишната класация: 5

5. Agricultural Bank of China (Китай)

Капитал от първи ред: 185 607 млн. долара
Място в минaлогодишната класация: 6

4. Bank of China

Капитал от първи ред: 198 068 млн. долара
Място в минaлогодишната класация: 4

3. JPMorgan Chase

Капитал от първи ред: 200 482 млн. долара
Място в минaлогодишната класация: 3

2. China Construction Bank

Капитал от първи ред: 220 007 млн. долара
Място в минaлогодишната класация: 2

1. ICBC

Капитал от първи ред: 274 432 млн. долара
Място в минaлогодишната класация: 1

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg