Топ 10 на държавите с най-голяма територия

65815
Топ 10 на държавите с най-голяма територия

© Pixabay

От нос Хорн до Арктическия кръг - най-големите държави в света са пример за разнообразие от география, климат и дива природа.

Като цяло те са дом на тропически гори и тундра, планини и долини, брегова линия и пустиня.

В изследване на най-големите държави, World Atlas посещава пет различни континента, среща се с някои от най-впечатляващите географски явления в света и всеки вид климат, който можем да си представим.


Когато 11.5 процента от цялата планета е заета само от една държава, не е изненадващо да научите, че десетата по големина страна (Алжир) може да се впише в най-голямата (Русия) седем пъти.

Когато съберем площта на всички 10 от най-големите страни в света, тя възлиза на 49% от всичките 149 милиона квадратни километра земя.

10. Алжир: 2 381 741 кв. км

Алжир, с площ от 2.38 милиона квадратни километра, е десетата по големина държава в света по площ и единствената африканска държава в топ 10.

Разположена в Северна Африка, Алжир има средиземноморско крайбрежие с дължина 998 км. 90 процента от страната е пустиня, а голяма част от тези региони са силно издигнати над морското равнище.

Планинската верига Tел Атлас минава по северната граница на страната, докато във вътрешността, голяма част от която е на стотици метри над морското равнище, е разположена алжирската част на пустинята Сахара. Масивната алжирска Сахара се простира чак на юг покрай нейните граници с Нигер и Мали.

9. Казахстан: 2 724 900 кв. км

2.72 милиона квадратни километра от Казахстан се простират върху обширни равнини и планини. Хладен и сух, но не съвсем пустинен климат преобладава през по-голямата част от годината.

Казахстанците са изложени на голям диапазон от температури през годината, въпреки че в страната не става толкова студено, колкото в части от северната му съседка - Русия.

Казахстан е най-голямата държава без излаз на море в света - и единствената държава без излаз на море в топ 10.

8. Аржентина: 2 780 400 кв. км

Аржентина - 32-ата най-многолюдна държава в света, е осмата по големина и най-голямата испаноезична държава в света по площ. Нейните 2.78 милиона квадратни километра включват някои от най-разнообразната география и климат в света.

Заблатените, тропически условия на север отстъпват място на ледените райони на юг. Патагония - едно от най-зрелищните и опасни места на планетата, се простира от южните Анди на запад до Атлантическия океан на изток. Южният край на Аржентина, известен като нос Хорн, е едно от най-буреносните места в света.

12 граници между държави, които разбиват всички стереотипиЗабравете за традиционните гранични пунктове

7. Индия: 3 287 263 кв. км

През миналия век границите на Индия са се променяли доста пъти, като страната дори все още твърди, че северният регион Кашмир (област, за която спорят с Пакистан) й принадлежи изцяло. В настоящия си вид - без Кашмир, територията на Индия се простира на 3.29 милиона квадратни километра.

Китай, Афганистан, Мианмар, Бутан, Пакистан, Бангладеш и Непал имат обща граница с Индия, а географията й варира от величествените Хималайски планини до тропическите брегове на южния полуостров.

Геологически Индия се намира на собствен субконтинент и геоложките проучвания показват, че цялата тази нация и нейните близки съседи са били разделени от Азия с море.

6. Австралия: 7 692 024 кв. км

Приблизително 4.4 милиона квадратни километра е разликата между териториите на Австралия и Индия, като това е втората по големина разлика в размера между страните, класирани в топ 10. Австралия, чиято площ възлиза на около 7.69 милиона квадратни километра, е над два пъти по-голяма от Индия.

Това е най-голямата държава в Океания. Технически, тя е толкова голямо, че дори не се квалифицира като остров, а като е континентална суша.

По-голямата част от населението на страната живее в крайбрежни градове, като Сидни на изток и Пърт на запад, и с основателна причина: австралийската пустош е един от най-сухите и най-горещите региони в света.

Наред с екстремния климат и география, Австралия е известна със своята грандиозна и често смъртоносна дива природа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg