Топ 10 на най-губещите милиардери през 2021 г.

3431
Топ 10 на най-губещите милиардери през 2021 г.

© Pixabay

2021 година бе доста драматична за най-богатите хора по света. Общо 2 660-те милиардери по света са добавили съвкупните 1.6 трилиона долара към своето състояние в периода от януари до декември, изчисли сп. Forbes. И все пак – има и милиардери, които отчитат сериозни загуби, като общото състояние на 10-те най-губещи се е свило с над 152 млрд. долара.

Най-големи загуби понасят богаташите в Китай, като шестима души от Топ 10 са именно хора от най-многолюдната държава в света. Предприетите мерки срещу китайските гиганти от страна на правителството изтриха стотици милиарди долари от пазарните им оценки.

Най-голям спад се отчита при книжата на Pinduoduo, загубили 2/3 от стойността си, докато тези на Alibaba Group поевтиняха с близо 50% от началото на 2021 година.
Именно основателите на тези две компании загубиха най-много през настоящата година. Богатството на Колин Хуанг е намаляло с над 40 млрд. долара, докато Джак Ма губи 21.4 млрд. долара.

Китайските милиардери, които увеличиха състоянието си с над 60% през 2020 година, са отчели ръст от едва 4 на сто през 2021 г., изчисляват още от финансовото издание.


Другото голямо притеснение за инвеститорите в Китай се оказа кризата сред строителните им компании. Основателят на Evergrande Group загуби 18 млрд. долара през 2021 г. и днес разполага с малко над 9 млрд. долара. За сравнение, в началото на пандемията неговото богатство се оценяваше на 36 млрд. долара.

Милиардерите, за които почти нищо не се знаеЧували сте много за техните компании, но почти нищо за тях самите

Нека видим и кои са в топ 10 на най-големите губещи милиардери през 2021 г.

10. Жонг Хуиюан

Загуба за 2021 г.: 10.4 млрд. долара
Състояние: 10 млрд. долара

Жонг Хуиюан е основател на китайската фармацевтична компания Hansoh Pharmaceutical. През 2019 г. тя се превърна в една от най-богатите жени в света, след като компанията ѝ осъществи първично публично предлагане (IPO). След листването, акциите на компанията добавиха над 130% към стойността си. Жонг и трите ѝ дъщери държат ¾ от капитала на компанията.

9. Жанг Баксън

Загуба за 2021 г.: 11.3 млрд. долара
Състояние: 1.2 млрд. долара

В момента не е много добре да имаш компания за онлайн обучения в Китай. Правителството на страната наскоро издаде редица мерки за забрана на частните уроци, което се отрази на акциите на компаниите от този сектор. В случая с TAL Education, това понижение е 90%. Именно това е причината нейният съосновател и главен изпълнителен директор да има на свое разположение само 1.2 млрд. долара, спрямо 12.5 млрд. долара 12 месеца по-рано.

8. Даниел Гилбърт

Загуба за 2021 г.: 13.2 млрд. долара
Състояние: 29.6 млрд. долара

Компанията на Гилбърт Rocket Companies отчита сериозен спад на бизнеса си през настоящата година. Това се случва само 12 месеца, след като тя обяви рекордната си година, в която рефинансиранията на кредити достигнаха рекордни нива. Акциите на Rocket Companies поевтиняха с 62% през тази година, което доведе до загуби от над 13 млрд. долара за Гилбърт.

7. Масайоши Сон

Загуба за 2021 г.: 13.6 млрд. долара
Състояние: 25.1 млрд. долара

Несигурността за инвеститорите в Китай, оказа влияние и на Масайоши Сон, който е основател и главен изпълнителен директор на японската инвестиционна компания Softbank. Основните „причини“ за загубите са вложенията в Alibaba и компанията за споделени пътувания Didi. Спадът от 35% в състоянието на Сон му струваше и челното място сред най-богатите японци.

6. Лей Джун

Загуба за 2021 г.: 14 млрд. долара
Състояние: 16.3 млрд. долара

Джун е основател и главен изпълнителен директор на Xiaomi, която към днешна дата е един от най-популярните производители на смартфони в света. Недостигът на чипове и забавените доставки са основна причина за проблемите пред компанията през 2021 година. Очакванията са тези проблеми да останат и през идната година. 

Вижте и останалите губещи милиарери на следващата страница: 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Sorina Jeffery
# 0
14:01 | 5 January 2022
Are you in need of Loan? Here all problem regarding Loans is solve between a short period of time what are you waiting for apply now and solve your problem or start a business with funds Contact us now. many more 2% interest rate.(Whats App) number +919394133968 patialalegitimate515@gmail.com Mr Sorina
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg