След като преодолеете отвращението си към скакалците и ларвите, ще откриете, че кухнята, предлагаща насекоми, е високопротеинова и... вкусна.

Мексико разполага с най-голям брой ядливи насекоми в света и много от тях се сервират редом с хайвер, скариди и аспержи. Това са най-често сервираните блюда с буболечки в страната:

Gusanos (червеи)

Тези червеи се поставят в алкохолното питие мескал и имат вкус на пържени картофи. Насекомите се хранят с листата на алое вера.

Те филтрират алкохола и мексиканците са убедени, че са силен афродизиак. Освен това са изключително богати на протеини.

Jumiles (миризливки или вонещица)

Ако не ви харесва идеята живи буболечки да пълзят в устата ви, спрете да четете сега. В град Таско, южно от Мексико Сити, тези насекоми са събирани от техните планински домове и се поставят в тако.

Имат силен аромат – нещо като коктейл от мента и канела, който може да бъде както леко сладък, така и горчив. Освен това притежават обезболяващ ефект.

Chicatanas (гигантски крилати мравки)

Когато настъпи дъждовният сезон в Oaxaca, мравки с големината на монета се вдигат във въздуха, за да избягат от наводнените си гнезда и да търсят храна.

Част от тях попадат в ръцете на местните жители и се превръщат в закуска. Това се случва само една нощ в годината и се превръща в събитие за населението.

Мравките се смилат на паста, която се подправя с чили, сол и чесън. Този традиционен сос се маже щедро върху мексиканска царевична питка.

Вижте още: Най-отвратителните храни

Escamoles (ларви на мравка)

В Пуебла настъпва истинско вълнение през март, когато идва сезонът на escamole. Извън Мексико хайверът е ценен и се използва като нарицателно за скъпа кухня.

Но в Пуебла хапват не хайвер от риби, а от мравки. Смята се, че те имат аромат на яйца. Поднасят се сотирани с чесън, лук и масло.

Ahuatle (яйца на водна муха)

Тази храна е известна като „хайверът на ацтеките“. След това влиза в менюто на испанците и има над 500-годишна история на масата.

Ларвите на водната муха са подправка към ястия с морски дарове – имат аромат, който напомня скариди.

Cuchamás (зелени гъсеници)

Изсушените cuchamás представляват за част от мексиканците не само храна, но и източник на добри доходи. Поколения от тях ги събират от храстите и ги продават на пазарите като деликатес.

Тази търговия е съществувала в продължение на векове. Днес гъсениците се предлагат в глинени лъжички и са хрупкава бърза закуска.

Chapulines (скакалци)

Феновете на сушените скакалци казват, че те са чисти насекоми, защото никога не докосват земята - просто прескачат от един лист на друг.

Можете да намерите това ястие навсякъде в Мексико. Обикновено скакалците се предлагат подправени с чили на прах и сок от лайм и съдържат почти толкова протеини, колкото сьомгата.

Alacránes (скорпиони)

На полуостров Юкатан местните жители са свикнали дотолкова със скорпионите, че ги консумират като близалки.

Libélulas (водни кончета)

Вълшебната смесица от лайм и сол прави ларвите на тези крилати насекоми много популярно ястие в Сонора, северната част на Мексико.

Можете да ги ядете пържени или просто изсушени – като мезе към текилата.

Вижте още: Бон апети: 14 странни храни, които ще ви накарат да повърнете

Escarabajos (бръмбари)

Има 88 вида ядливи бръмбари в Мексико. Най-често срещаният на трапезата е chahui, който се храни с бобови шушулки.

Tой има горчив вкус, който изчезва, когато се изпече добре, давайки път на вкуса на риба.