Топ 10 на най-вкусните буболечки, предлагани в Мексико

10003
Топ 10 на най-вкусните буболечки, предлагани в Мексико

След като преодолеете отвращението си към скакалците и ларвите, ще откриете, че кухнята, предлагаща насекоми, е високопротеинова и... вкусна.

Мексико разполага с най-голям брой ядливи насекоми в света и много от тях се сервират редом с хайвер, скариди и аспержи. Това са най-често сервираните блюда с буболечки в страната:

Gusanos (червеи)


Тези червеи се поставят в алкохолното питие мескал и имат вкус на пържени картофи. Насекомите се хранят с листата на алое вера.

Те филтрират алкохола и мексиканците са убедени, че са силен афродизиак. Освен това са изключително богати на протеини.

Jumiles (миризливки или вонещица)

Ако не ви харесва идеята живи буболечки да пълзят в устата ви, спрете да четете сега. В град Таско, южно от Мексико Сити, тези насекоми са събирани от техните планински домове и се поставят в тако.

Имат силен аромат – нещо като коктейл от мента и канела, който може да бъде както леко сладък, така и горчив. Освен това притежават обезболяващ ефект.

Chicatanas (гигантски крилати мравки)

Когато настъпи дъждовният сезон в Oaxaca, мравки с големината на монета се вдигат във въздуха, за да избягат от наводнените си гнезда и да търсят храна.

Част от тях попадат в ръцете на местните жители и се превръщат в закуска. Това се случва само една нощ в годината и се превръща в събитие за населението.

Мравките се смилат на паста, която се подправя с чили, сол и чесън. Този традиционен сос се маже щедро върху мексиканска царевична питка.

Вижте още: Най-отвратителните храни

Escamoles (ларви на мравка)

В Пуебла настъпва истинско вълнение през март, когато идва сезонът на escamole. Извън Мексико хайверът е ценен и се използва като нарицателно за скъпа кухня.

Но в Пуебла хапват не хайвер от риби, а от мравки. Смята се, че те имат аромат на яйца. Поднасят се сотирани с чесън, лук и масло.

Ahuatle (яйца на водна муха)

Тази храна е известна като „хайверът на ацтеките“. След това влиза в менюто на испанците и има над 500-годишна история на масата.

Ларвите на водната муха са подправка към ястия с морски дарове – имат аромат, който напомня скариди. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg