Топ 10 на вкусотиите от списъка на ЮНЕСКО

© Pixabay/Instagram
Националната кухня е важна част и огледало на традициите във всяка страна.
Някои храни и напитки дори успяват да влязат в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
Те се фокусират върху практики, представяне, изразяване, знания и умения, считани за част от културното наследство на дадено място.
EuroNews, цитирана от БГНЕС, събра класация с Топ 10 на вкусотиите в списъка на ЮНЕСКО. Ето кои са те:
Пица по неаполитански Pizzaiuolo
На пръв поглед пицата е скучно ястие, докато не се запознаете с Pizzaiulo, или оригиналната пица от Неапол. Местната традиция за приготвяне на шедьовъра в чиния включва няколко етапа, например въртене на тестото и приготвяне на пещ.
ЮНЕСКО признава методът pizzaiuolo като изкуство. Тези традиции се предават в семействата и чрез курсове, организирани от Асоциацията на неаполитанските пица производители.
Турско кафе
Културата на пиене на турско кафе е символ на гостоприемство и приятелство, незаменим при приемане на гости или по време на важни празнични поводи. Печените зърна се смилат на прах, а след това се смесват със студена вода и захар (ако гостът обича сладко кафе) в специален меден съд за кафе, наречен джезве.
Кафето се приготвя на печка или понякога горещ пясък, докато не кипне - това създава гъста пяна, с която турското кафе е толкова известно. В България има няколко места, в които можете да пиете истинско турско кафе, като едно от тях е Копривщица.
5 храни за по-добър секс И две, които да избягвате...
Белгийска бирена култура
Известен факт е, че в Белгия има хиляди видове бира и стотици пивоварни. Значението и културната важност на местното производство на бира е официално признато от ЮНЕСКО през 2016 г.
Лаваш
Лаваш е традиционен тънък хляб от Армения, направен от пшенично брашно и вода. Неговата подготовка изисква много усилия и умения. Обикновено се сервира със сирене, зеленчуци и месо. ЮНЕСКО вижда подготовката, значението и външния вид на този традиционен хляб като културен израз на Армения.
Вино в грузински квеври
Този тип винопроизводство е много разпространен в Грузия в продължение на много векове. Квеври е керамичен съд, използван за приготвяне, съхранение и отлежаване на вино. Тайните на тази традиция се предават чрез семейства и общности, тъй като виното играе много важна роля в грузинските празнични традиции.
Българският бизнес
- Мобилната платформа за пазаруване tbi buy в партньорство с магазини ЗОРА
- Минималистичен дизайн: Системата Planar от Hörmann
- Първа копка на Kenar Residence и AMur Homes на бул. Сливница