Топ 5 компании в бизнес портфолиото на Уорън Бъфет

24289
Топ 5 компании в бизнес портфолиото на Уорън Бъфет

© instagram.com/gatesfoundation/

Уорън Бъфет е може би най-популярният инвеститор в света и истински финансов гуру. Той е безспорен авторитет и вдъхновение за мнозина. Към днешна дата Bloomberg оценява състоянието му на 101 млрд. долара. Кои са скъпоценните камъни в портфолиото му? Отговорът на този въпрос вълнува всеки, който иска да стане богат, пише Well.

В какво инвестира Уорън Бъфет?

Най-просто казано - в компании, които независимо какви борсови сътресения има, успяват да поддържат най-високо ниво на стабилност. Тези компании обикновено не гарантират мигновена огромна възвращаемост, но това не притеснява Бъфет. Милиардерът, вместо да максимизира печалбите, се фокусира върху намаляването на загубите до минимум, което някои инвеститори може да сметнат за не много интуитивно.


С други думи, Бъфет печели с помощта на две неща - интуиция и търпение.

Петте компании в портфолиото на Уорън Бъфет

Apple

Apple е ключов компонент в инвестиционното портфолио на милиардера. Той притежава пакет от над 800 милиона акции на Apple (5,7% от всички акции на компанията) на обща стойност над 130 милиарда долара , което представлява 41%. портфолиото на Berkshire Hathaway .

Днес Apple е най-високо оценената компания в света - струва над 2 трилиона долара - повече от брутния вътрешен продукт на Канада. И за радост на Бъфет, няма признаци, че ще падне от този връх.

Bank of America

Bank of America е водеща американска финансова институция. Тя отговаря на критериите на Оракула от Омаха за сигурност.

Chevron

Петролният гигант е една от най-стабилните публично търгувани компании в Америка. Именно поради това присъства стабилно в инвестиционното портфолио на Уорън Бъфет. В момента акциите му, които той закупи през 2020 г., струват 25 млрд. долара.

Трите начина, по които и най-умните хора фалиратЛудост е да рискуваш да загубиш това, от което се нуждаеш, преследвайки това, което просто желаеш, казва Бъфет

Coca-Cola

Въпреки многото критики по отношение на замърсяването на околната среда, Coca-Cola все още е една от най-големите популярните компании в света и най-голямата компания в потребителския сегмент. Coca-Cola представлява “най-старата част” от инвестиционното портфолио на Уорън Бъфет, което осигурява на милиардера стабилен ръст на печалбите и високи дивиденти от 1988 г. насам. Милиардерът освен това официално призна, че никога няма да се отърве от дела си в компанията.

American Express

American Express, наред с Visa и MasterCard, е един от най-популярните оператори на кредитни и платежни карти в света. Компанията също така предлага финансови продукти и услуги, свързани с пътуване. Бъфет започва да инвестира в компанията през 1991 г. и сега притежава 1/5 от акциите й, които се оценяват на 21,2 милиарда долара.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg