Това са едни от най-значимите проекти у нас за 2017 г.

5157
Това са едни от най-значимите проекти у нас за 2017 г.

За дванадесети път Българската агенция за инвестиции (БАИ)  връчи наградите „Инвеститор на годината“ 2017 и отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани в България през изминалата година.

Тържествената церемония се проведе на 27 февруари 2017 г. в Централния военен клуб в София.

На събитието присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министрите Нено Димов, Николина Ангелкова, зам.- министрите Лъчезар Борисов, Александър Манолев, Велик Занчев, представители на бизнеса в България, както и много посланици, търговски аташета на много държави, акредитирани у нас, представители на Турция, Австрия, Азербайджанската република, Алжир, Аржентина, Белгия, Бразилия, Германия, Грузия, Гърция, Израел, Испания, Италия, Иран, Казахстан, Катар, Кипър, Китай, Пакистан, Полша, Сърбия, Корея, Македония, Южна Африка, Румъния, Русия, САЩ, Саудитска Арабия, Словакия, Украйна, Унгария,Франция, Нидерландия, Хърватия, Чехия, Япония, много търговски представители, председатели на двустранни търговско-индустриални камари и журналисти.

„ Искам да благодаря на всички вас за усилията ви, за това, което правите за хората и икономиката на България. Пожелавам ви успех и съм убеден, че след тази тържествена вечер от утре отново ще се върнете към това да постигате своите успехи“, с тези думи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев приветства присъстващите гости на официалната церемония.

В срока за номинации  бяха получени  над  70 кандидатури от компании във всички сфери на икономиката, информационните технологии, здравеопазването, изпратени от министерства, областни администрации и общини.  След дискусии и оценка по обективна методика, компетентното жури допусна до финала на конкурса 18 компании, реализирали инвестиционни проекти през 2017 година.

Вицепремиерът Томислав Дончев връчи голямата награда за „Инвеститор на годината“ 2017 на "Лидл България” на Бисер Инчовски, управител Централизирани дейности в компанията.

Статуетката „Златен бик“ и почетна грамота, изработена от скулптора Сейфетин Шекеров, получиха още: „Латекоер България“, „ВИТТЕ Аутомотив България“ ЕООД, „Ролпласт Груп“ АД и „Интернешънъл Пауър Съплай“ АД.

НАГРАДИ

I. Златен бик, статуетка, изработена от скулптора Сейфетин Шекеров, и грамота

Инвеститор на годината за 2017 г. – Лидл България

Място на реализация на инвестицията е в град Ямбол.

Размерът на инвестицията, направена през 2017 г., е над 80 млн. лв. за Логистичен център Кабиле.

На българския пазар е от 2010 г.

Нови работни места: 150 за 2017 г.

Логистичен център Кабиле е вторият логистичен център на Лидл България, открит през юли 2017. Това е единствената логистична база в България, сертифицирана по стандарта BREEAM, ниво „Отлично“ – доказателство за високата енергийна ефективност, повишените екологични норми, изключителната устойчивост и функционалност на базата. Лидл България има над 2 300 служители, 86 магазина в 45 града и 2 логистични центъра.

Връчващ наградата: вицепремиера Томислав Дончев

„Да си успешен предприемач,не е достатъчно да си финансист,счетоводител,мениджър, трябва да бъдеш лидер. Това означава да носиш отговорност към хората, които те следват и да ги водиш там където може би не е бил никой. За мен е удоволствие да връча наградата на "Лидл България”, каза Томислав Дончев и връчи наградата на Бисер Инчовски, управител централизирани дейности в "Лидл България”.

„Първо, бих искала да предам искрените извинения на Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България, за това, че нямаше възможност да присъства тук тази вечер. От нейно име обаче и от името на Лидл България бих искал да изразя своята радост и благодарност за тази награда.

Логистичен център Кабиле е най-яркият пример, че инвестицията в големи по мащаб инфраструктури трябва да бъде и инвестиция в устойчивост и отговорност, в иновации, в развитието на хората и в осигуряването на отлични работни условия за тях. За нас това отличие е естествен резултат от дългогодишния ни ангажимент да подкрепяме българската икономика и да допринасяме за едно по-добро утре. Благодарим ви за признанието!“, каза г-н Инчовски.

2. Инвестиция на зелено: Латекоер България

В гр.Пловдив, Индустриална Зона Марица

На българския пазар е от 2017 година.

Общ размер на инвестицията е 20 700 000 лв.

Нови работни места: 175

Производство на структурни компоненти – подсистеми за самолетостроенето като врати, електрически шкафове и шкафове за авиационна електроника

Пазари и реализация: Eърбъс и потенциално всички основни самолето-строителни компании в света

„Латекоер” е със стогодишна история в производството на врати, електрически шкафове и други компоненти и доставчик от първи ранг на световните самолетостроителни компании като „Airbus”, „Boeing”, „Bombardier”, „Embraer” и др.

Връчващ наградата: Нено Димов, министър на околната среда и водите

Получил наградата: Оливие Керюел, Директор на компанията 

3. Инвестиция в човешки капитал – ВИТТЕ Аутомотив България“ ЕООД

гр. Русе, местност Слатина, ул. "Индустриален парк".

От 2008 година компанията е регистрирана в България, като реалното производство започва през 2010 година.

Общ размер на инвестицията 12 000 000 лв.

Нови работни места: 830

Автомобилни заключващи механизми; Ключалки за автомобилни

седалки; Размерни компенсатори за автомобилната индустрия

Пазари и реализация: Продуктите се доставят до над 200 клиентски завода по

цял свят.

Връчващ наградата:  Николина Ангелкова, Министър на туризма

От името на компанията, наградата получи Цанко Цаков от Германо-българска търговска индустриална камара

4. Инвестиция в разширяване на бизнес: Ролпласт Груп АД

В община Костинброд

На българския пазар е от 2000 година.

Общ размер на инвестицията 10. 800 мил. лв.

Нови работни места: 86

Пазари и реализация: вътрешен пазар с дял на продажбите от 70% и износ - 30%

Ролпласт Груп АД е на българския пазар съществува вече 17 години. Открива свои представителства в съседните държави и поддържа стабилни партньорства с редица контрагенти от ЕС. В изпълнение на проекта си за изграждане на производствена база през изминалата 2017 година беше построено ново производствено хале с площ от 11 170 кв.м

Връчващ наградата: Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката

Получаващ наградата:  Светлин Николчев, Изпълнителен директор на "Ролпаст груп" 

5. Инвестиция в иновативен бизнес – „Интернешънъл Пауър Съплай“ АД

Гр.Кърджали

На на българския пазар са от 1989г.

Общ размер на инвестицията : 15 млн .лв

Брой работни места: 256

Продукция : Производство на високотехнологични токозахранващи системи EXERON. Иновативната технология EXERON управлява електроенергията, генерирана от възобновяеми източници - фотоволтаични панели, ветрогенератори, дизелови генератори, електрическа мрежа и съхранява излишната енергия в акумулаторни батерии.

Пазари и реализация : Системата намира приложение на места без достъп до електропреносната мрежа като голяма част от Африка, Югоизточна Азия и Близкия Изток. EXERON e високотехнологично решение с приложение в секторите Нефтодобив, Отбрана, Телекомуникации, Жилищни и Индустриални зони и обекти, заради своята надежност, автономност, ефективност и необслужваемост. 

Връчващ наградата: зам.-министър на икономиката Александър Манолев

Получаващ наградата:  Александър Рангелов, Изпълнителен директор

II. Кристални плакети на Българската агенция за инвестиции получиха следните компании:

1. Успешен стартъп – „ШКОЛО БГ“

„ШКОЛО БГ“ е платформа за дигитална трансформация на училища. Продуктът подобрява комуникацията межди директор, учител, ученици и родител и автоматизира част от административните процеси в училище. Днес екипът е вече от 10 души. 450 училища използват техния продукт. Сайтът е в топ 50 на най посещаваните български сайтове с над 300 000 потребители.

Връчващ наградата: Лъчезар Борисов зам.-министър на икономиката

Получаващ наградата: Симеон Предов- съосновател на компанията

2. За най-успешна община: Община Шумен

Община Шумен, благодарение на общите усилия и на доброто партньорство с Българската агенция за инвестиции, и в резултат на активната съвместна работа на новия кметски екип и с ръководството на Индустриалния парк, са привлечени инвестиции за над 80 млн. лева. Предвижда се да бъдат открити над 1000 работни места. Икономическото възраждане и индустриалното развитие на града прави Шумен един от добрите примери в страната за ефективното сътрудничество между институциите и ползотворния диалог между местната власт и бизнеса.

Връчващ наградата:  Владимир Туджаров, Главен секретар на Министерство на икономиката

Получил наградата: кметът на община Шумен- Любомир Христов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg