Това са най-горещите и най-студените места на Земята

21970
Това са най-горещите и най-студените места на  Земята

© Pixabay.com

Знаете ли кои са най-горещите и най-студените места в света? Британският вестник Daily Telegraph дава отговор на този въпрос.

1. Долината на смъртта, САЩ

Долината на смъртта в Калифорния държи рекорда за най-висока температура на въздуха в света – 56.7 градуса по Целзий, измерени през юли 1913 г. През лятото средната температура в пустинната област е около 47 градуса и тя е най-сухото място в САЩ.

Заобиколена от планини, Долината на смъртта се спуска на 86 метра под морското равнище, което обяснява горещината. Областта се намира на около три часа път с кола от Лас Вегас. Посетете областта около Коледа, за да избегнете тълпата и се уверете, че имате добър транспорт, не е препоръчително да заседнете там.

2. Ал-Азизия, Либия

На около 40 км южно от Триполи се намира Ал-Азизия, където на 13 септември 1922 г., е измерена най-високата температура в света от 58 градуса по Целзий. През 2012 г. обаче Световната метеорологична организация съобщи, че рекордът е невалиден по редица причини. Една от тях е, че човекът, отчитащ температурите през този ден, не бил редови служител, а неопитен наблюдател. Така рекордът бил върнат на Долината на смъртта, където са отчетени 56.7 градуса по Целзий.

3. Далол, Етиопия

В Далол, в депресия Данакил, Африка слиза на дълбочина от 116 метра под морското равнище, а температурите се покачват. Далол има най-високата срадна температура в света за необитаемо място от 34.6 градуса по Целзий.

Пресечете солената долина до вулкана Далол, който е най-ниският на Земята, ако температурите не са достатъчно високи за вас. Понижаването на температурите от ноември до март прави посещенията през зимата по-приятни.

4. Дашт-е-Лут, Иран

Между 2003 и 2010 г. това пустинно плато записа най-високите годишни температури на повърхността, като премина бариерата от 70 градуса по Целзий до 70.7 градуса. В съчетание с горещината Дашт-е-Лут се конкурира с пустинята Атакама в Чили за най-сухото място на земята. В голям район от централната част на Лут не оцелява нито едно живо същество, дори бактерии.

Източната част на пустинята има голям потенциал да приема посетители с класически дюни, изваяни от вятъра, които достигат до височина от 500 метра. Язд (най-сухият град в Иран) граничи с пустините Дашт-е-Лут и Дашт-е-Кавир. Ако искате наистина да навлезете в пустинята, трябва да потърсите услугите на местните номади.

5. Банкок, Тайланд

Определен за най-горещия град на планетата от Световната метеорологична организация, Банкок има средногодишна температура на въздуха от около 28 градуса по Целзий. Месеците от март до май са най-горещи, когато обхванатият от смог град живее с 35 градуса по Целзий всеки ден и 90% влажност.

Температурите падат леко само през декември (около 26 градуса по Целзий), но влажността остава висока, така че Банкок не е особено гостоприемен през цялата година.

6.Станция „Восток“, Антарктида

Ако не сте разбрали, уточняваме, че вече се прехвърляме на най-студените места в света. Разположена близо до Южния геомагнитен полюс, на височина от около 3500 метра над морското равнище, руската изследователска станция във Восток е постоянно студена, но не толкова, колкото на 21 юли 1983 г. Тогава е отчетена най-ниската температура на въздуха от -89.2 градуса по Целзий. Рекордът беше подобрен през 2013 г., когато сателит на НАСА регистрира температура от -93.2 градуса по Целзий.

Най-голямата географска забележителност около станция „Восток“ е езерото Восток, което е едно от най-големите в света и е заровено под четирикилометрови ледове.

7. Юрика, Канада

Изследователската станция Юрика, на канадския остров Елсмиър в крайния север, е едно от най-студените ненаселени места в света. Той върви по протежението на 80-я паралел и е изграден като метеорологична станция през 1947 г.

Средногодишната температура на въздуха е около -20 градуса по Целзий, но през зимата пада до -40 градуса по Целзий. През лятото става малко по-топло, но откакто е започнало воденето на статистика за температурите, те се на надхвърляли 20.9 градуса по Целзий. Тази температура е измерена за първи път на 14 юли 2009 г.

8. Оймякон, Русия

През 1933 г. в република Якутия, на около 350 км. южно от Полярния кръг, в село Оймякон бяха отчетени смразяващите -67.7 градуса по Целзий, най-ниската температура на въздуха, регистрирана в северното полукълбо (с изключение на Верхоянск, където беше отчетена температура от -67.8 градуса по Целзий през 1885 г.).

През зимата в този град е минус 55 градуса, а през лятото над 35 В отдалечения сибирски регион Якутия, повече от сто километра навътре от Арктическия кръг, се намира малкият град Верхоянск. Зимната температура тук редовно пада до минус петдесет градуса по Целзий. Това е толкова студено, че "никой не може да остане навън за повече от 15 минути"

В селото е поставена паметна площа във връзка със събитието, но очаквайте да пътувате цял ден от Якуткс, на около 800 км в западна посока, ако искате да почетете това чудо на живака. Качете се на един от танкерите, които транспортират вода до града (местната вода е напълно замръзнала).

9. Денали, САЩ

Денали или планината МакКинли, най-високата в Северна Америка, дълго време беше смятана за най-студената планина на земята. Най-ниската измерена температура беше около -73 градуса по Целзий, отчетена през 1913 г. на височина от 4600 метра.

Ако искате да се изкачите до най-високото място на 6194 метра, трябва да сте планинар, но можете да се възхищавате на планината и от малко по-топли места с посещение на Национален парк „Денали“.

10. Уланбатор, Монголия

Разположен в монголските степи, на около 1300 метра над морското равнище, Уланбатор често е определян като най-студената столица в света. През януари температурата на въздуха рядко надхвърля -16 градуса по Целзий.

Но има и места, на които да се скриете от студа. Посетете някой от впечатляващите музеи в града като Музея на камилата и Музея на политическите преследвания или потърсене телесната топлина на близо 150 монаси в манастира Гандантегчинлен Кхийд, най-големия в Монголия.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...