Трите основни заплахи за човечеството през 21 в.

7279
Трите основни заплахи за човечеството през 21 в.

© pixabay.com

Точно сега, през настоящото десетилетие, човечеството ще се сблъска с проблеми, три от които ще представляват реална заплаха за съществуването му, убеден е футуристът Ювал Ной Харари.

Той сподели своите предсказания на форума в Давос.

Израелският историк и професор в Еврейския университет в Йерусалим Харари очерта кои са трите заплахи:

Ядрена война;
Екологична криза;
Разрушителната сила на технологиите.

Ако първите две в една или друга степен са ни познати и разбираеми, то потенциалните последствия от последната все още предстои да бъдат осъзнати, казва професорът.

Технологиите, освен очевидните ползи, носят в себе си и куп рискове. В своите предсказания писателят-футурист се концентрира именно върху тях, откроявайки 5 потенциални проблема.


1. „Безполезните“ хора
Автоматизацията скоро ще унищожи милиони специалности. На тяхно място, безусловно, ще дойдат нови професии, но засега не е ясно дали хората достатъчно бързо ще усвоят необходимите навици. Да кажем, вие сте на 50 години, загубили сте работата си заради дроновете.

Сега се появява възможност да станете програмист или пък учител по йога за инженери – ще може ли един 50-годишен човек, който е бил шофьор на кола за доставки, да стане инструктор по йога? И не говорим за една преквалификация. В продължение на живота ни може да се наложи да направим няколко.

2. Неравенство между държавите
Намираме се в разгара на „състезанията за въоръжаване“. Това касае и изкуствения интелект. В момента САЩ и Китай са лидери в тази сфера, оставяйки много други страни далеч зад себе си.

Ако не разпределим възможностите и резултатите, които ни дава изкуственият интелект между всички хора, огромно богатство ще бъде концентрирано само в няколко високотехнологични центрове. Другите ще банкрутират или ще се превърнат в цифрови колонии.

3. Цифрова диктатура
Неравномерният контрол върху данните може да доведе до цифрови диктатури. Тази опасност може да се формулира във вид на уравнение:

B x C x D = AHH

B са биологичните знания, C – компютърните изчисления, D – данните, а АНН – способността да се „хакват“ хора.

Руски футурист: Какво предстои след 25 години Междуличностното общуване постепенно отива на заден план...

Ако в ръцете ви са всички компоненти на лявата част от уравнението, то вие ще сте способни да хаквате тялото, мозъка и съзнанието на всеки човек, дори да го познавате по-добре от самия него.

Ще може да разберете какъв е той, какви са политически му възгледи, слабости, най-пазените му страхове и надеждите му. Система, която е способна да ви „чете“, може да ви манипулира и в крайна сметка да взема решения вместо вас.

4. Във властта на алгоритмите
Доколкото хората ще предоставят все по-голяма възможност на изкуствения интелект да взема решения вместо тях, властта ще мине от хората към алгоритмите. Това вече се случва.

5. Унищожаване на човечността
Технологиите може да разрушат не само икономиката, политиката и житейската философия, но и нашето биологично устройство. В близките десетилетия изкуственият интелект и биотехнологиите ще ни дадат невероятни способности, включително изкуствено създадени хора и съвършено нови форми на живот.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg