Цената на доматите достигна 10-годишен пик

1453
Цената на доматите достигна 10-годишен пик

© Pixabay

Цената на доматите у нас е най-висока за последните десет години, като високи са и изкупните цени, и тези, на които стоката се продава на дребно.

През тази година се очаква производството на домати у нас да надвиши с 2% миналогодишните обеми и да надхвърли 145 хиляди тона, предаде БГНЕС.

Въпреки десетгодишния пик на цената, който беше отбелязан за първите три месеца на годината, в момента доматите са по-евтини спрямо нивата си от зимата на 2019 г.


Според анализатори не само у нас цената на зеленчука е толкова висока, а такива са нивата и в целия Европейски съюз. За първото тримесечие на годината цената на доматите в целия съюз се е покачвала, като за първите три месеца е по-висока с 12% от средните нива за последните 5 години. През април цената е достигнала около 1.10 евро за килограм.

Традиционно през май, когато започват първите ранни реколти от оранжерийни домати, цената е паднала до 0.76 евро за кило, което е с почти 3% над средната цена за периода от 2015 до 2019 г., показва анализът на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

Очакванията обаче са, че заради коронакризата, трудното придвижване на стоки и хора, затруднения достъп на работници до полето, както и заради лошото време този месец, цената на доматите ще продължава да расте и като изкупни, и като продажни стойности.

Икономисти прогнозират още, че Турция вероятно ще пренасочи огромното си производство на домати, а и на други зеленчуци и плодове, към България и останалите балкански страни заради Русия.

Федерацията, която е основен пазар на турската продукция, въведе квота от внос на домати в размер на 200 хиляди тона, която беше запълнена до средата на май на 95% основно със стока от Иран. Това налага преориентирането на турската продукция към балканските страни.

В анализа на Центъра за икономически анализи на селското стопанство икономистите прогнозират, че средният ръст на цената на свинското месо ще остане висок. За април увеличението на цената на месото е около 25% на годишна база, а общият ръст е с около 28% спрямо нивата през последните три години.

По-високата цена е обусловена и от факта, че заради епидемията от африканска чума общият брой на свинете е намален с почти 25% на годишна база и към първи ноември е близо 492 хиляди.

Намалението на броя на свинете майки е с 27% по-малко, което обуславя и по-ниско производство на месо до края на годината. Заради високите цени на свинското високи стойности ще поддържат и пилешкото, и телешкото месо.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg