В кои държави от ЕС получават най-малко и къде заплатите растат?

3282
В кои държави от ЕС получават най-малко и къде заплатите растат?

© Pixabay

Средните трудови разходи на цялата икономика в ЕС (без земеделието и публичната администрация) през 2020 г. възлизат на 28.5 евро, докато в еврозоната средната почасова ставка е малко по-висока – 32.3 евро.

Данните показват лек ръст на възнагражденията спрямо година по-рано, когато те бяха съответно 27.7 евро и 31.4 евро на час, сочат последните данни на Европейската статистическа служба.

Най-малко получават в България, а най-много – в Дания


Средното възнаграждение на час в страните от ЕС варира в широки граници, като най-ниско е у нас (6.5 евро на час), Румъния (8.1 евро) и Унгария (9.9 евро), а най-много получават служителите в Дания (45.8 евро), Люксембург (42.1 евро) и Белгия (41.1 евро).

Средните разходи за възнаграждения в производството в страните от ЕС достигат 28.8 евро, а в еврозоната – 34.8 евро. В строителството те са съответно 25.6 евро и 29 евро, а в сферата на услугите – 28.2 евро за ЕС и 31.1 евро за еврозоната.

Двата основни компонента на възнагражденията са заплатите и социалните придобивки от страна на служителите. Вторите съставляват 24.5 на сто от всички доходи сред страните от ЕС, както и 25 на сто за страните от еврозоната.

Най-голям ръст на заплатите има в Португалия

За последните 12 месеца се отчита ръст на разходите за заплати с 3.1 на сто в ЕС и 2.9% в еврозоната.

Ръст на възнагражденията се отчита във всички държави от ЕС, с изключение на Малта (-4.7%), Кипър и Ирландия (-2.7%). Най-голям ръст се наблюдава в Португалия (+8.6%), Литва (+7.5%) и Словакия (+7%), а с най-малко се увеличиха доходите в Люксембург (+0.5%), Финландия (+0.7%) и Нидерландия (+0.8%).

За страните, които не попадат в еврозоната, почасовите трудови разходи се увеличават за всички, с изключение на Хърватия (-1.0%), като най-голямо увеличение се наблюдава в Унгария (+7.9%), България (+7.8%), Чехия (+7.4%) и Румъния (+7.2%). Най-малък ръст пък има в Швеция (+1.1%) и Дания (+2%).

През 2020 г. повечето страни-членки представиха различни схеми, чрез които подкрепиха икономиките си, заради пандемията от COVID-19. Като цяло обаче през изминалата година се отчита спад на почасовото възнаграждение в почти всички държави от ЕС, както и в страните от еврозоната, посочат от Евростат.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Някои
# 0
10:04 | 4 April 2021
6.5 евро по средно 160 часа правят около1000 евро на месец аз не познавам много хора които получават толкова.Кого лъжат
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg