В кои градове у нас се ограбват най-много домове?

13063
В кои градове у нас се ограбват най-много домове?

© Pixabay

Най-засегнати от битовата престъпност са най-големите градове, а усещането за несигурност е по-силно в малките населени места.

Това се посочва в изследване "Противодействие на битовата престъпност и повишаване доверието към полицията" на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

През 2020 г. битовата престъпност е най-висока в областите в Северозападна България - Монтана и Враца, следвани от Варна, София-град и Бургас. Най-ниско е нивото в Южна България, по-специално - в областите Кърджали, Смолян и Благоевград, се казва в изследването. Допълва се, че в периода 2019-2021 г. доверието на българските граждани в полицията за пръв път изпреварва недоверието.


Според данните в изследването през 2019 г. над 60 на сто от жертвите на престъпления не са заявили това в полицията. Посочените от гражданите основни причини са, че полицията не може да направи нищо; не е било толкова сериозно; полицията няма да направи нищо. 

За сравнение през 2015 г. 46 на сто от гражданите не са заявили, че са били жертва на престъпление. В изследването е включена и статистика на Евробарометър, според която България е в дъното на таблицата за доверие в полицията от страните в Европейския съюз.

Изследването акцентира и върху проблема с регистрацията на престъпленията. Като причините за това са липсата на обратна връзка за хода на разследването, липсата на отчетност и прозрачност от местните структури на МВР и недостатъчно мерки за насърчаване на гражданите да съобщават за престъпления.

Според Националното изследване на престъпността общият брой престъпления през 2019 г. е съпоставим с този през 2014 г., но полицията е регистрирала над два пъти по-малко престъпления през 2019 г., в сравнение с 2014 г. - най-ниският процент регистрирани престъпления.

Политически и управленски натиск за отчитане на по-ниска престъпност е най-често дискутираната причина в България. При процеса на регистрация на престъпления се посочват два проблема - недостатъчна информираност на гражданите и липса на електронизация при отделни етапи от регистрацията на престъпления от полицията.

Зам. главният секретар на МВР Стоян Темелакиев заяви, че ведомството полага големи усилия за подобряване на работата по противодействие на престъпността и по отношение на информираността на гражданите. По думите му процесът върви в положителна посока.

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) Станимир Станев посочи, че има създадена организация и е разпоредено на областните дирекции на МВР да изпращат писмено информация до гражданите, подали сигнал през тел. 112, за това какво се случва и какво е свършено по него.

Той добави, че МВР редовно се опитва да информира обществото за по-сериозните случаи на престъпления. По неговите наблюдения никой от ръководството на полицията не оказва натиск на по-нисшестоящите служители - нито професионален, нито да крият престъпления, нито политически.

По данни, изнесени от директора на ГДНП за първите 11 месеца на 2021 г., сравнявайки изминалата 2020 г., нивата на престъпност са по-ниски с осем процента.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg