В коя европейска държава заработват 11 пъти повече от България?

3934
В коя европейска държава заработват 11 пъти повече от България?

© Pixabay

Какви са средните часови ставки в рамките на ЕС?

Оказва се, че най-високо средно брутно почасово възнаграждение се отчита в Дания (27.2 евро), което е доста повече от Люксембург (19.6 евро), заемаща втората позиция.

Високо е възнаграждението и в Швеция (18.2 евро), Белгия и Ирландия (по 18 евро), Финландия (17.5 евро) и Германия (17.2 евро) и др.

Почасовата брутна работна ставка в Дания е с над 11 пъти повече от България, където се плащат средните 2.4 евро преди данъци, сочат още данни на Евростат. Страната ни заема последното място от всички държави-членки.


Родният брутен доход представлява 37.55 лева при осемчасов работен ден.

Работният ден е до 16:00, или как се живее в НорвегияВ Норвегия работният ден завършва средно в 16:00 часа, за да може времето буквално „да се обедини с природата“

Пред нас са Румъния (3.7 евро), което е с над 54% повече от родното заплащане, както и Унгария и Литва (по 4.4 евро), Латвия (4.9 евро), Полша (5 евро), което е над 2 пъти на средните заплати у нас.

В Хърватия и Португалия се заплаща по 5.4 евро на час, а в Словакия ставката е 5.6 евро преди данъци.

Данните на Евростат обаче се отнасят за октомври 2018 г.

Как да се преместите в Швеция И да получите гражданство там

Европейската статистическа служба изчислява средните брутни почасови ставки и през паритет на покупателната способност (ППС). По този начин се елиминират ценовите различия при различните продукти и услиги в отделните държави.

И тук класацията се води от Дания (19.2 ППС), следвана от Германия, Белгия, Люксембург, Швеция и Нидерландия.

Най-нисък среден почасов доход, измерен през паритета на покупателната способност, се отчита в България (4.6 ППС), Португалия, Литва, Унгария и Румъния (6.9 ППС). 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg