Малкият уругвайски град Минас постави нов световен рекорд за най-голямото барбекю в света, съобщава ВВС.

Близо 200 готвачи използвали 60 тона дърва, за да запалят гигантското си барбекю, като пекли 16.5 тона сурово месо общо 14 часа.

Целта била да подобрят предишния рекорд на Аржентина, която взе титлата от Уругвай през 2011 г.

A post shared by Daniel Ferrer (@dferrermo) on

Между двете съседни страни има ожесточена вражда за това кой произвежда по-добро говеждо месо. Уругвай, която има три пъти повече едър рогат добитък, отколкото хора, е един от основните износители на говеждо месо в света.

Говеждото месо за рекордното барбекю било премерено два пъти – първия път в сурово състояние, а втория път – след като било сготвено.

Теглото на сготвеното месо трябвало да надвишава 9.16-те тона месо, изпечено в аржентинския град Ла Пампа през 2008 г., когато беше поставен световният рекорд на Гинес.

Нотариус потвърдил, че уругвайското печено месо тежи 10.36 тона.

Историческата вражда с Аржентина се усещала сред уругвайските готвачи, като един от тях споделил пред агенция Франс прес: „Правим това, не за да подобрим рекорда, а за да победим аржентинците“.

Освен това готвачите приготвили 4000 килограма руска салата като гарнитура към говеждото месо. Организаторите съобщиха, че хиляди хора са се събрали, за да гледат събитието и да пробват храната.

Чиниите с печено говеждо с руска салата и хляб се продавали за малко над пет долара.