Възпитаниците на тези университети намират най-лесно работа

2773
Възпитаниците на тези университети намират най-лесно работа

© Pixabay.com

Калифорнийският технологичен институт оглави за втора поредна година класацията Times Higher Education, която оценява представянето на университетите от гледна точка на шансовете за намиране на работа от студентите.

Американските университети доминират в класацията със седем университета в топ десет и 35 в топ 50. Следват съответно Харвардският университет, Колумбийският университет, Масачузетският технологичен институт. В класацията влизат още Бостънският, Станфордският и Йейлският университет, съответно на шесто, седмо и десето място, пише френският вестник Les Echos.

Някои от тях дори се изкачват в класацията с девет позиции напред за Колумбийския университет, пет за Бостънския университет и една за Харвардския университет. Други като Масачузетският технологичен институт, Станфорд и Йейл са загубили няколко позиции в подреждането.

За да прецени шансовете за студентите за наемане на работа, Times дефинира няколко критерия: качеството на отношенията между университетите и компаниите, професионалният опит на студентите по време на обучението им, развитието на „меки умения“ от университета, бързината, с която бившият студент намира работа и заплатата на първата работа и в останалата част от кариерата.

Британските университети обаче записват сравнително лоши резултати. Четири от висшите училища на Острова се представят по-зле в областта на намирането на работа от студентите им. Престижният Оксфордски университет заема 15-о място и губи осем места спрямо 2016 г. и 14 места спрямо 2015 г.

Кеймбриджкият университет и Императорският колеж в Лондон губят едно място и са съответно на пета и 17-а позиция, а Кралският колеж в Лондон заема 25-о място и губи две места.

„Брекзит и породената от това несигурност са потенциално отговорни за загубата на места от британските университети. Тази тенденция за свличане в класацията се наблюдава от няколко години за сметка на азиатските университети“, казва Саймън Бейкър, представител на Times Higher Education.


Извън Великобритания още няколко европейски университета намират място в класацията на Times. Мюнхенският технически университет заема 8-о място, IE University в Испания е на 24-о място, а швейцарският Цюрихски технологичен университет е на 26-о място.

Положителна равносметка за Азия

Постепенната загуба на места от британските университети се обяснява също и с нарастването на мощта на азиатските университети. Китай, Тайван и Южна Корея се изкачват в класацията, като всяка от трите страни има повече висши училища от миналата година.

10-те университета, произвели най-много милиардери в САЩ Харвардският университет може да се похвали с най-богатите хора, които не са довършили образованието си там – Бил Гейтс и Марк Закърбърг, но не заема челното място в класацията за най-голям брой висшисти със седемцифрено състояние

Според Саймън Бейкър тази тенденция се потвърждава от няколко години, като в азиатските университети все по-голямо внимание се обръща на „меките умения“. Това обяснява и нарастващият им престиж както на Запад, така и на местно равнище.

Япония, Хонконг и Сингапур, които са с по-утвърдена репутация на университетите, записват най-добрите резултати в региона: университетът в Токио и университетът в Хонконг по науки и технологиисе изкачват с едно място (съответно девето и 12-о място), а Сингупарският национален университет се придвижда на 15-о място спрямо 16-о място миналата година.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...