ВЕИ генерират 37% от потреблението на електроенергия в Европейския съюз

932
ВЕИ генерират 37% от потреблението на електроенергия в Европейския съюз

© Pixabay

Възобновяемите енергийни източници съставляват 37% от брутното потребление на електроенергия в ЕС за 2020 година спрямо 34% през 2019 г., показват данните на Евростат.

Вятърната и водната енергия представляват над две трети от общото производство на електроенергия от възобновяеми източници, съответно с дял от 36% и 33%. Останалата една трета от електроенергията идва от слънчеви панели (14%), твърди биогорива (8%) и други възобновяеми източници (8%).

Слънчевата енергия е най-бързо растящият източник. През 2008 г. тя представляваше само 1% от електроенергията, консумирана в ЕС.


От всички държави-членки на Общността само в две електроенергията, геренирана от ВЕИ, е с дял от над 70% - Австрия (78%) и Швеция (75%). Производството на електроенергия от възобновяеми източници заема дял от над 50% в Дания (65%), Португалия (58%), Хърватия (53%) и Латвия (53%).

В останалите страни ВЕИ все още генерират по-малко от половината от общата консумация.

На дъното на класацията са Малта (10%), Унгария (12%) и Кипър (12%), Люксембург (14%) и Чехия (15%).

В България делът на възобновяемите източници е малко над 23%, което е под средното за ЕС.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg