Макар че все още не си личи особено, новият летен сезон вече е на прага.

Старият континент се подготвя за него с изкусителни кулинарни фестивали, представящи съкровищата на европейската кухня.

Euronews представя три вкусни събития на лятото, които не са за изпускане.

2-4 юни Фестивал на гурмето в Будапеща

Търсите кулинарно приключение?

Не пропускайте Будапещенския гурме фестивал с над 100 изложители, включително 50 ресторантьори, сладкарници, винарни и производители на бира.

Това популярно събитие е посветено на унгарската гастрономическа сцена, като тази година акцентът е поставен върху "новото поколение", представено от млади професионалисти като Янош Мизеи, иновативният главен готвач на ресторант "MÁ", който миналата година спечели наградата "Млад готвач на годината" на "Мишлен".

Рай за гастрономи: Десетте кулинарни дестинации, които да не пропускатеВсеки личен вкус е субективен, но за да бъдат полезни, от CNN класират десетте най-добри кулинарни дестинации

"Тази година ще се съсредоточим върху бъдещето, тъй като вече виждаме ново поколение готвачи, сладкари, баристи и бармани, които въпреки младостта си представят професията си на много високо ниво", обяснява Ричард Немеш, главен организатор на Gourmet.

Събитието ще се проведе в парк Millenáris.

15-18 юни Фестивал на уличната храна в Лион

Как да говорим за европейска храна, без да споменем Франция?

Пиршеството на уличната храна във Франция тепърва започва и фестивалът Lyon Street Food Festival предлага най-доброто от него.

Четиридневният празник, който се провежда за седми път, празнува както френските регионални специалитети, така и повечето от световната кухня с над 120 участници – от звездни готвачи до улични занаятчии от всички континенти.

Пикантната наденичка мергез разпалва френските протестиМергезът се съчетава перфектно с половин багета и задължително със сос, който

Освен това ще има и музикални изпълнения на живо и културни семинари като дегустация на вино, готварски класове, "Направи си сам" и събития за деца.

Събитието ще се проведе в бившите фабрики на Fagor-Brandt в квартал Gerland.

18-27 август Копенхаген готви

"Копенхагенско готвене" е един от най-големите фестивали на храната и едно от местата и една от задължителните локации за посещение в Северна Европа.

Всяка година в края на август готвачи, заведения за хранене, местни производители и любители на храната обединяват усилията си, за да отпразнуват кулинарната сцена в града.

По време на 10-дневния фестивал в целия град се провеждат над 100 събития - от кулинарни семинари до вечери на дълги маси, дегустации и кухненски шоута.

Пригответе се! Продажбите на билети за събитията започват от15 юни.