За месец: Бензинът у нас по-евтин с 13 ст., метанът поскъпнал с близо 50%

921
За месец: Бензинът у нас по-евтин с 13 ст., метанът поскъпнал с близо 50%

© Pixabay

Бензинът по бензиностанциите в България за изминалия един месец е поевтинял с 13 стотинки за литър (-3.82 процента) с тенденция на поевтиняване.

Това показват данните на платформата Fuelo, цитирани от БТА.

Ако на 12 юли бензин A95 се е продавал за 3.40 лева за литър, то на 11 август средната му цена вече е 3.27 лева за литър.


Цените по различните вериги бензиностанции у нас варират между 3.07 лева и 3.33 лева за литър.

Средната стойност на дизела за последния месец се е понижила с 14 стотинки за литър (-3.94 на сто) - също с тенденция на поевтиняване. На 12 юли литър от този вид гориво се е търгувал за 3.55 лева, докато на 11 август цената е средно 3.41 лева за литър, сочат още данните на Fuelo. На различните бензиностанции дизелът се продава между 3.18 и 3.48 лева за литър.

За разглеждания едномесечен период се отчита поевтиняване при пропан бутана с 10.64 процента, или 15 стотинки за литър. На 12 юли той е струвал 1.41 лева за литър, докато в момента е 1.26 лева за литър. Цените на отделните бензиностанции в страната варират между 1.16 и 1.30 лева за литър.

За изминалия месец метанът е поскъпнал с 1.68 лв./кг (46.15 на сто) с тенденция на повишение на цените, показват още данните на Fuelo. На 12 юли метанът по бензиностанциите в страната е струвал 3.64 лева за килограм, а сега се продава средно за 5.32 лева за килограм. В платформата се посочва за 11 август в България ценови диапазон от 3.72-6.06 лева за килограм.

Междувременно, цените на бензина в САЩ спаднаха малко под прага от 4 долара за галон (близо 3.8 литра - бел. ред.) за първи път от над пет месеца - добра новина за потребителите, които се сблъскват с поскъпването на много други стоки от първостепенно значение, предаде Асошиейтед прес.

Американската автомобилна асоциация (ААА) съобщи, че средната цена за галон обикновен безоловен бензин е 3.99 долара. Стойностите са се понижили с 15 цента през изминалата седмица и с 68 цента през последния месец, според данните на асоциацията.

По изчисления на Fuelo в САЩ на 11 август средната цена на бензина е 2.06 лева за литър, а на дизела - 2.71 лева за литър.

Данните на платформата показват, че по света най-евтин е бензинът по бензиностанциите в Русия - 1.56 лева за литър, а най-скъп е в Исландия - 4.50 лева за литър. Същата тендения се наблюдава и при средните цени на дизела: най-малко плащат руснаците - 1.62 лева за литър, а исландците го купуват за 4.46 лева за литър.

В Европейския съюз най-евтин е бензинът в Малта - 2.62 лева за литър, а най-скъп във Финландия - 4.24 лева за литър. И за дизела най-малко плащат малтийците - 2.36 лева за литър, докато финланците го купуват по бензионостанциите на средна цена от 4.20 лева за литър.

БТА припомня, че при актуализиране на бюджета на България депутатите в пленарната зала решиха да има компенсация от 25 стотинки за литър гориво при зареждане на бензиностанция от 1 юли 2022 г. Мярката ще важи до 31 декември тази година.

Отстъпката е за моторни превозни средства, регистрирани по Закона за движение по пътищата, собственост на физическо лице, или ползвани от физическо лице, вписано като ползвател в талона на моторното превозно средство. Компенсацията е при зареждане с бензин А-95, дизел без добавки, втечнен нефтен газ и природен газ.

Отстъпката се предоставя от крайния разпространител чрез намаляване на дължимата от физическото лице сума за плащане. Всеки краен разпространител, регистриран по Закона за данък върху добавената стойност, е задължен да предоставя компенсацията, записа парламентът.

Не са задължени да предоставят компенсацията обекти, които работят изцяло на самообслужване, и обекти за времето, в което функционират на самообслужване. Крайният разпространител задължително издава фактура на физическото лице за извършена доставка на моторни горива, за която се предоставя компенсация. Тя се издава заедно с фискалния бон.

Във фактурата задължително се посочват идентификационен номер (EГН или ЛНЧ) на физическото лице, фигуриращо в талона на моторното превозно средство, и размерът на предоставената компенсация.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg