Защо Финландия е една от най-добрите страни за живот в света?

43600
Защо Финландия е една от най-добрите страни за живот в света?

© Pixabay.com

Финландия е смятана за една от най-добрите страни в света. Британският вестник Daily Telegraph посочва 18 причини за това:

1. Това е най-безопасната страна в света

Според Картата за риск при пътувания 2018, която оценява света в три категории – медицински рискове, сигурност и пътна безопасност, Финландия има най-ниското общо ниво на заплаха. Прекрасно място просто да се сгушите някъде и да изчакате бурята да премине.


2. И най-екологичнатаФинландия е изключително зелена страна. Тя оглави Индекса за екологично представяне с рейтинг от 90.68, като победи най-близкия си конкурент Исландия (90.51) и съседна Швеция
(90.43).

Докладът, поръчан от Йейлския център за екологично право и политика, гласи: „Целта на Финландия да консумира 38% от енергията си от възобновяеми източници до 2020 г. е правно обвързваща и страната вече произвежда близо две трети от електричеството си от възобновяеми източници и ядрена енергия“.

3. Никоя друга страна в Европа няма повече дървета

Финландия има повече гори на квадратен километър от всяка друга страна в Европа и 11-а в света. Удивително е, че има толкова място за гори, като 73 на сто от територията й е заета от борове, брези и дъбове. Това е нищо, в сравнение със Суринам, която оглавява класацията с 95% от територията й, заети от гори.


4. Столицата й не може да бъде по-зелена

Хелзинки започна амбициозна програма да сложи край на собствеността на моторни превозни средства до 2025 г. Разчитайки на силата на новите технологии, властите искат да създадат система на градски транспорт до поискване, който ще бъде толкова добър, че никой няма да се нуждае от кола.

Подобно на други скандинавски градове, Хелзинки отдавна насърчава придвижването с велосипед. Сега градът има 3860 км велоалеи, които се използват ентусиазирано от местните.

5. Финландия има 179 584 островаФинландия е наричана Земята на хилядите острови. Страната разполага точно със 179 584, което я поставя на второ място след Швеция в глобалната класация по брой острови.

6. В страната се намира и второто най-голямо езеро в Западна Европа

Не най-голямото. Езерото Ванерн в Швеция е на първо място, но със своята повърхност от 2735 кв. м, езерото Сайма е забележително голямо и със сигурност е най-голямото във Финландия.

То е дом на байкалския тюлен, въпреки че ще сте истински късметлия, ако забележите някои от тези застрашени животински видове.

Общият им брой е едва 320 и те живеят само в езерото Сайма. Но все пак можете да си вземете бинокли и да пробвате. Езерото е най-лесно достъпно през малкия град Лапеенранта, на 225 км.„ североизточно от Хелзинки.

7. Финландия е толерантна страна

Според Индекса за правен просперитет, който подрежда страните според редица критерии, включително лична свобода, основана на достъпа до правни права, свобода на словото и религията и обществена толерантност, Финландия е деветата най-толерантна страна в света.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Светлана Байрактарова
# 0
10:03 | 24 March 2018
Как така няма слънце, а са щастливи!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg