Животните, които най-често стават жертва на незаконен трафик

2264
Животните, които най-често стават жертва на незаконен трафик

© Unsplash

Трафикът на диви животни застрашава съществуването на много видове по света. Оказва се, че някои от най-редките представители на животинското царство са сред най-търсените от трафикантите на черния пазар.

И тъй като някои видове са на ръба на изчезването, спирането на търговията с диви животни е едно от най-належащите предизвикателства за опазване в света, пише БГНЕС.

Ето кои са дивите животни, които най-често стават жертва на незаконен трафик.


Панголин

Панголините са уникални заради защитните кератинови люспи, покриващи кожата им - единствените бозайници, известни с тази характеристика. Те са самотни същества, хранещи се главно с мравки и термити, които улавят с дългите си езици.

Панголините отдавна са заплашени от бракониерство заради месото и люспите си, които се използват в традиционната китайска медицина. В началото на 2020 година осем вида панголини са изброени като критично застрашени в Червената книга на Международния съюз за опазване на природата (IUCN). Те да сред животните, които най-често стават жертва на незаконен трафик.
 

 

Ястребоклюна морска костенурка

Този вид морска костенурка живее част от живота си в открития океан, но прекарва повече време в плитки лагуни и коралови рифове.

Въпреки разпространението си в световен мащаб, ястребоклюната морска костенурка е критично застрашена. В продължение на десетилетия черупките на тези животни се използват за декоративни цели.  Незаконните риболовни практики също застрашават вида.
 

 

Орангутан

Родени в Малайзия и Индонезия, орангутаните са сред най-интелигентните примати. Те са и най-големите маймуни, прекарващи по-голямата част от времето си по дърветата. Човешките дейности са причинили сериозен спад в популациите и ареалите на орангутаните.

В процъфтяващата незаконна търговия с домашни любимци бебета орангутани биват отнемани майките им, за да отговорят на търсенето.

Не е изненадващо, че и трите вида орангутан - борнейски, суматрански и тапанули, са критично застрашени според IUCN.
 

 

Антилопа сайга

Среща се само в един регион на Русия и три области на Казахстан, „Сайгаците” образуват много големи стада, които пасат в полупустини, степи и пасища. Видна черта на животното е двойката близко разположени, подути ноздри, насочени надолу. Рогът на мъжката антилопа от този вид се използва в традиционната китайска медицина, чието търсене унищожава вида в Китай.

Според Конвенцията за мигриращите видове диви животни изчезването на сайгата е един от най-бързите колапси на популацията на големи бозайници, наблюдавани напоследък. Животното остава критично застрашено.
 

 

Тигър

Тигърът е най-големият оцелял вид голяма котка и едно от най-популярните и признати животни в света. Това е националното животно на Индия, Бангладеш, Малайзия и Южна Корея.

Вписан в Червения списък на IUCN като застрашен, тигърът е бил преследван заради козината и частите на тялото от векове. Много хора в Китай и други части на Азия вярват, че различни тигрови части имат лечебни свойства, включително като болкоуспокояващи и афродизиаци.

Тези митове създават процъфтяващ черен пазар и тревожен спад в броя на тигрите в света.

Папагал ара

Ара е сред най-редките диви животни на Земята. Родом от Централна и Южна Америка, този вид се среща в Мексико, а повечето видове обитават тропическите гори. Тяхната способност да имитират реч и интелигентност ги правят изключително желани като домашни любимци.

Товаобаче води обезпокоително нарастване на бракониерството до точката, в която някои видове папагали са изправени пред изчезване. Всъщност повечето папагали ара са застрашени в дивата природа - факт, който предизвикан и от бързия темп на обезлесяване по целия свят.
 

 

Снежен леопард

Снежният леопард е величествена на вид голяма котка, която обитава планинските вериги на Централна и Южна Азия. Той е идеално адаптиран за живот в студа. За съжаление красивата козина на снежния леопард се оказва неустоима за бракониерите, които извършват незаконна търговия с кожи и части от тялото на животното.

Той е включен като застрашен вид в Червената книга на IUCN, тъй като понастоящем се смята, че глобалната популация наброява по-малко от 10 000 зрели индивида и се очаква да намалее с около 10% до 2040 г.

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg