Кога пазарът на смартфони ще започне да расте?

675
Кога пазарът на смартфони ще започне да расте?

© pixabay.com

Пазарът на смартфони ще тръгне отново нагоре през 2020 г. Именно това твърдение прозвуча в доклада на анализаторска компания IDC, която публикува прогнозата си за следващата година.

Експертите смятат, че през 2019 г. пазарът на мобилни устройства ще намалее с 2.2%, а през четвъртото тримесечие доставките на смартфони ще отбележат спад от 0.4%, в сравнение с година по-рано, пише изданието techrepublic.com.

Цифри и причини за ръста на пазара на смартфони през 2020 г.

Ситуацията в края на тази година се изравнява и индустрията ще продължи да се развива, а обемите на доставките през 2020 г., макар и да не демонстрират рекордни показатели, все пак ще отбележат ръст. По прогноза на специалисти през следващата година се очаква прираст на доставките на мобилни апарати с 1.6%.

Както каза старши анализаторът на IDC, една от основните причини за спада на продажбите на смартфони е търговската война между САЩ и Китай. Освен това компанията е стигнала до извода, че потребителите все по-често предпочитат да се отказват от честата смяна на старите устройства с нови, увеличавайки срока на експлоатация.

5G „спасител“

В своето изследване експертите посочват, че ръстът на пазара на смартфони през следващата година ще се дължи на все по-широкото разпространение на 5G мрежите. Така през 2020 г. 5G смартфоните ще представляват 8.9% от всички реализирани устройства. В количествено изражение става дума за 123.5 млн. апарата.

Apple може да придобие бизнес на Intel за 1 млрд. долараApple са в напреднали преговори за придобиването на бизнеса на Intel за мрежови технологии

Анализаторите прогнозират и бъдещ ръст на търсенето на 5G смартфони, а през 2023 г. те ще представляват 28.1% от продадените телефони.

Android доминира

Android ще продължи да овладява все повече световния пазар на смартфони. Според резултатите от тази година делът на апаратите с операционна система от Google възлиза на 87% срещу 85.1% година по-рано.

За съжаление, продължава и поскъпването на мобилните устройства. Средно цената на един смартфон се е увеличила с 3.2% и възлиза на 263 долара. Година по-рано този показател е бил 254 долара.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg