Кои са най-търсените ИТ специалисти у нас през септември?

800
Кои са най-търсените ИТ специалисти у нас през септември?

© Unsplash

Засилено търсене на специалисти по изкуствен интелект (AI) и киберсигурност, все по-голям дял на обявите за Automation QA, спрямо тези за Manual QA, и по-осезаемото търсене на Senior и Regular специалисти за сметка на по-скромното представяне при junior позициите.

Това са част от тенденциите при търсенето на ИТ специалисти през този септември, представени от DEV.BG и нейния Job Board за технологичната индустрия у нас.

Първо място сред най-търсените позиции продължават да заемат специалистите в тези две направления, на които се падат над половината обяви, а на второ място остават DevOps и системните оператори с малко над 15%. На трето и четвърто място са PM/BA и QA обявите.


По отделните ИТ области бекенд разработчиците са най-търсени (малко над 50% от всички development позиции), следвани от фронтенд и Fullstack development позициите (общо достигащи до 36.6 процента). През 2023 г., за разлика от миналата година, Mobile development позициите отстъпват по брой на ERP/CRM специалистите.

Според данните от Job Board, в който ежедневно се публикуват стотици ИТ обяви за работа, най-търсените бекенд езици и тази година са Java и .NET, следвани от C/ C++/Embedded. Python запазва стабилна позиция спрямо септември миналата година, а Node.js бележи спад. При фронтенд специалистите без промяна и тази година най-популярни си остават JavaScript и React, а Angular и Vue.js запазват по-скромните си позиции.

52% от ИТ лидерите у нас очакват увеличение на екипите през 2024 г.Според проучване на Equinix сред водещите сфери, в които се очаква увеличение на екипите, са експерти с ИТ технически умения (41%), разработка на софтуер за сигурност (31%) и анализ на данни (30%)


В сегмента Infrastructure най-желаните експерти отново са DevOps и системните администратори, които заедно съставляват близо 2/3 от пазара. През 2023 г. обаче позициите в сферата на киберсигурността (с 16.67%) изпреварват убедително търсенето на специалистите по данни. В областта на Quality Assurance вече традиционно Automation QA (87.7%) са по-търсени от Manual QA (12.3%) като през този септември съотношението в полза на Automation QA е дори по-внушително от миналогодишните данни.

В полето на Mobile Development, Android експертите ще се радват на повече свободни позиции от разработчиците за другата най-широко разпространена операционна система – iOS – спрямо миналата година, когато разпределението им е почти поравно. Сред мениджърите на проекти и специалистите по бизнес анализи се наблюдава процентно нарастване на съответните им дялове спрямо миналия септември. Това се случва за сметка на позициите за управление на продукти и техническо писане.

Главните директори са убедени, че AI може да им отнеме работатаAI би могъл да анализира пазарни данни и да измисля нови стратегии за подобряване на дейността на компанията


В сегмента на науките за данните (Data Science) разпределението от септември тази година силно се различава от 2022 година. Начело излизат позициите за машинно обучение (ML – Machine Learning), изкуствен интелект (AI – Artificial Intelligence) и моделиране на данни (Data Modelling) с 34.62%, следвани от ETL/Data warehouse и BI/Data visualization. Миналогодишното засилено търсене на Big Data специалисти отстъпва пред навлизането на изкуствения интелект.

Данните от Job Board на DEV.BG са базирани на общо 2552 обяви. Като цяло те показват, че има известен спад в търсенето на нови експерти през септември 2023 г., спрямо миналата година. Въпреки това ИТ секторът у нас продължава да заема водеща позиция по заетост, качества на работодателите и фирмената култура, както и ниво на заплащане.

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg