Колко ще спечели световната икономика от появата на 5G мрежата?

6678
Колко ще спечели световната икономика от появата на 5G мрежата?

© Pixabay.com

Британската консултантска компания HIS Markit смята, че 5G мрежата ще донесе на световната икономика 12 трилиона долара през 2035 г., съобщава френският вестник Les Echos.

„Това е почти еквивалентът на американското потребление през 2016 г. и е по-голямо от това на Китай, Япония, Германия, Великобритания и Франция, взети заедно миналата година“, посочват авторите на изследването.

5G трябва да се появи в края на 2019 г. и обещава да умножи по хиляда представянето на мрежите и да даде тласък на интернет на нещата. IHS прави преглед на секторите, които могат да извлекат най-голяма полза от тази технология. Автомобилният сектор, здравеопазването, финансите, телекомите ще се възползват най-много от 5G.


Според изчисленията на HIS Markit, 5G ще донесе 3.364 трилиона долара на промишлеността, 1.421 трилиона долара на информационните технологии и телекомуникациите, 1.295 трилиона долара на продажбите на дребно и на едро, 1.066 трилиона долара на обществените услуги, 742 млрд. долара на строителството, 676 млрд. долара на финансовите услуги и застраховането, 659 млрд. долара на транспорта, 623 млрд. долара на професионалните услуги, 562 млрд. долара на хотелиерството, 510 млрд. долара на селското стопанство, горското стопанство и риболова, 400 млрд. долара в сектора на недвижимите имоти, 277 млрд. долара на образованието, 249 млрд. долара в минния сектор, 119 млрд. долара в здравеопазването, 65 млрд. долара в изкуството и забавлението и 3.078 трилиона долара за други сектори от икономиката.

Освен това, според изследването, ще бъдат създадени 22 млн. нови работни места, еквивалентни на населението на Пекин. 85% от анкетираните европейци смятат, че ще се появят нови индустрии, свързани с ползите от 5G. 88% от новите услуги и продукти ще бъдат измислени именно благодарение на 5G мрежата, подчертава IHS. В изследването на консултантската компания са участвали 3500 специалисти в технологичния сектор.

Още малко цифри: 5G трябва да донесе приходи от 3.5 трилиона долара през 2035 г., което е равносилно на БВП на Индия. Китай ще се възползва най-много с 984 млрд. долара, следвана от САЩ със 719 млрд. долара. В Европа Германия, която има най-силната индустрия на Стария континент, се очертава като големия победител с приходи от 202 млрд. долара и 1.2 млн. работни места.

Да надникнем в бъдещето на технологиите с Руки Лиу от Huawei Мобилното изложение на Huawei, което ще посети 23 страни в Европа, вече е на път

Във Франция се очакват приходи от 85 млрд. долара и близо 400 000 нови работни места. Великобритания е на трето място с приходи от 76 млрд. долара, но с 605 000 нови работни места.

Засега Южна Корея и Япония са най-напреднали в света в областта на 5G. Зимните олимпийски игри в Пьончан, Южна Корея, през 2018 г. ще бъдат първия експеримент в страната за 5G мрежата. В Европа Финландия и Швеция са на водещи позиции, както те вероятно ще запазят лидерството си от 4G мрежата.

Какво представлява 5G?

G идва от „generation“ (поколение на английски - бел. ред.). Безжичната телефонна технология започна с 1G и в началото на 90-те години на миналия век се разшири до 2G, когато компаниите започнаха за първи път да позволяват на хората да изпращат текстови съобщения между две клетъчни устройства.

Впоследствие светът навлезе в 3G мрежата, която даде на хората възможност да правят телефонни обаждания, да изпращат текстови съобщения и да сърфират в интернет. 4G подобри капацитета на третото поколение безжични мрежи. Хората можеха да сърфират в интернет, да изпращат текстови съобщения и да правят телефонни обаждания, дори да свалят и да качват големи видео файлове без никакви проблеми.

След това компаниите добавиха LTE - long term evolution (дълготрайно развитие - бел. ред.) към 4G мрежата. LTE стана най-бързата и последователна разновидност на 4G, в сравнение с конкурентни технологии, като WiMax.

5G ще надгради постигнатия напредък от 4G LTE и ще позволява на хората да изпращат текстови съобщения, да правят телефонни обаждания и да сърфират в интернет както винаги, а в същото време ще увеличи значително скоростта за пренос на данните в мрежата. 5G ще направи по-лесно свалянето и качването на Ultra HD и 3D видеа. Освен това ще даде възможност на хиляди устройства, свързани с интернет, да навлязат в ежедневието ни.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg