10 факта, които до този момент инвеститорите не знаеха за Биодит

6010
10 факта, които до този момент инвеститорите не знаеха за Биодит

Биодит е първата компания, която ще излезе на BEAM пазара на Българска фондова борса.

Компанията е допусната от БФБ на пазара за растеж на малки и средни предприятия, като публичното предлагане стартира на 21 януари. На аукциона ще бъдат предложени до 1 млн. обикновени акции с номинална и емисионна стойност от 1 лев.

Вчера компанията направи презентация пред инвеститорите, откъдето изведохме за вас 10 факта, които до този момент не бяха известни за Биодит на инвестиционната общност:

 • Мениджмънтът на компанията претърпя промяна в последните месеци, информира Юлиан Софрониев, който е основател, изпълнителен директор и председател на СД на компанията. В Съвета на директорите към днешна дата влизат още Николай Мартинов, Стоил Василев, както и новите лица Христо Христов и Людмил Даскалов (директор за България на Legrand).
 • Вторият по големина инвеститор в компанията Ню Юръп Венчър Екуити II ЕС Си Ей СИКАР е продал част от дяловете си (18%), като те са закупени от Юлиан Софрониев и HR Capital, което е собственост на Христо Христов и Радосвет Радев.
 • Останалата част от капитала, притежаван от фонда на Neveq, следва да се продаде до края на 2022 г., тъй като това е крайната дата за съществуването на фонда.
 • Набраните суми от предлагането ще бъдат насочени към увеличаване на продажбите на компанията, както и по-сериозно навлизане на пазара в Испания.
 • Компанията е стартирала разговори с TUI Group, за да може повече хотели в България да бъдат оборудвани от Биодит.
 • Компанията планира и последващо увеличение на капитала, като то ще се случи през 2023 г.
 • Биодит планира и разпределение на дивидент, но това няма да се случи през 2021 и 2022 г., тъй като всеки спечелен лев ще бъде реинвестиран в бизнеса на компанията.
 • Прогнозните данни от компанията предвиждат тя да намали загубата си до 96 хил. лева през 2021 г. и да излезе на печалба от 489 хил. лева през идната година.
 • Нетната печалба на Биодит за 2023 г. се прогнозира да възлезе на 1.493 млн. лева, а за следващите две години се планират 2.787 млн. лева и 4.675 млн. лв. Прогнозните данни са съставени въз основа на настоящата COVID-19 обстановка и биха претърпели сериозни подобрения, ако тя се нормализира и това доведе до възход на туристическата индустрия.


 • Изпълнителният директор Юлиан Софрониев се е съгласил да не получава заплата от компанията оттук насетне, като на него ще му се предложат опции при постигането на определени резултати. Служителите на компанията пък са се съгласили да намалят възнагражденията си с 25%, като са компенсирани с акции на Биодит;
 • По време на предлагането ще може да се участва с пазарни и лиминирани поръчки, като въведени цени от над 1 лев при лимитираните поръчки ще бъдат изтривани от Българска фондова борса. Инвеститорите ще могат подават поръчки с борсов код BDT1. Това е временна емисия акции, като вторичната търговия ще започне след около месец, след вписването на увеличението на капитала в търговския регистър.

*Информацията е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg