10 факта, които трябва да знаем преди Деня за акции

2091
10 факта, които трябва да знаем преди Деня за акции

© Pixabay.com

Общо 18 инвестиционни посредника от страната се включиха в инициативата на Българска фондова борса и Централен депозитар „Ден за акции“. Инициативата има за цел да подобри инвестиционната култура и увеличи знанието за капиталовите инструменти като форма на инвестиция в страната ни.

По време на инициативата всички индивидуални инвеститори (физически лица) ще могат да закупят или продадат акции от основен пазар на БФБ-София без такси и комисиони към Борсата, Депозитаря и участващите в инициативата инвестиционни посредници.

Специалната възможност ще важи при до 15 въведени и изпълнени на 16 март поръчки на физическо лице с обем не повече от 2 000 лв. на единична изпълнена поръчка.

Ето и 10 факта за Българска фондова борса, които всеки начинаещ инвеститор трябва да знае:

1. Основният и най-стар борсов индекс на БФБ-София, е SOFIX. Неговото изчисление започва на 20 октомври 2000 г. при базисна стойност от 100 пункта. Вчерашното му ниво бе 619.46 пункта, което е близо до най-високата му стойност от близо 9 години;

2. Индикаторът добави 27.24% през 2016 г. и загуби 11.72 на сто година по-рано.

3. Останалите индекси на Българска фондова борса са: BGBX40, BGTR30 и BGREIT. BG BX40 е индекс, който се състои от 40-те емисии обикновени акции на дружествата с най-голям брой сделки и най-висока медианна стойност на дневния оборот за последните 6 месеца.

BG TR30 е е индекс, базиран на промяната на цените на 30 емисии обикновени акции, като всяка от тях е с равно тегло. BG REIT е секторен индекс, състоящ се от 7 емисии обикновени акции на дружества със специална инвестиционна цел за секюритизация на недвижими имоти или земя с най-голяма пазарна стойност на фрий-флоута и най-висока медианна стойност на седмичния оборот за последните 6 месеца.

3. Търговията на Българска Фондова Борса се осъществява чрез търговската платформа на Дойче Бьорзе – Xetra

4. Компаниите с най-висока капитализация днес са Софарма с оценка от 510.8 млн. лв., ЧЕЗ Разпределение България с 482 млн. лв. и Първа инвестиционна банка с 445 млн. лв. В топ 5 са още  Монбат с 418 млн. лв. и Чайкафарма Висококачествени лекарства с 413 млн. лв.

5. От началото на 2017 г. най-голям ръст (сред по-ликвидните дружества) се наблюдава при Евроинс и Доверие Обединен Холдинг, добавили 82 и 58% към стойността си.

6. За изминалата година книжата на Алкомет отчетоха поскъпване от 119.70%. Рекордьор (сред по-ликвидните емисии) за 2015 г., бе Булгартабак Холдинг (ръст от 55.33 на сто), а за 2014 г. Най-сериозен ръст имаше при Хидравлични елементи и системи, повишили пазарната си стойност със 114.34 на сто. Доста повече от лихвите по депозитите, нали?

7. Именно ниската степен или липсата на пазарно търсене е един от основните рискове пред инвеститорите на Българска фондова борса. Затова начинаещите инвеститори следва да обръщат по-голямо внимание на ликвидността. Най-ликвидните (бел. Ред. често търгуваните) компании за 2016 г. са Химимпорт, Софарма, Централна кооперативна банка, Адванс терафонд АДСИЦ, Първа инвестиционна банка и Монбат.

8. Именно пет от изброените по-горе шест дружества (без Адванс Терафонд АДСИЦ) съставляват и специалния сегмент за акции „премиум“. Чрез този сегмент от борсата си поставиха за цел да фокусира интереса на инвестиционната общност върху най-добрите български публични компании, правейки ги по-лесно разпознаваеми.

9. От няколко месеца на Българска фондова борса се появи и първи борсово търгуван фонд.  Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF вече е набрал над 27 млн. лв., които инвестира само и единствено в компаниите от SOFIX.

10. Един от основните проекти на родната борса е SeeLink. Това е проект, стартиран от борсите в България, Македония и Хърватия, с цел да се създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа, листвани на тези пазари. Към тях се присъединиха още борсите на Белград и Любляна. Общо 3 български компании (Адванс Терафонд, Софарма и Монбат) пък попадат в регионалните индекси SEE LinX и SEE LinX EWI. 

Нови 6 компании влизат в индексите SEE LinX и SEE LinX EWIБългарските компании, включени в индексите, са три: Адванс Терафонд АДСИЦ, Софарма и Монбат.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg