10 факта, които трябва да знаем преди Деня за акции

2148
10 факта, които трябва да знаем преди Деня за акции

© Pixabay.com

Общо 18 инвестиционни посредника от страната се включиха в инициативата на Българска фондова борса и Централен депозитар „Ден за акции“. Инициативата има за цел да подобри инвестиционната култура и увеличи знанието за капиталовите инструменти като форма на инвестиция в страната ни.

По време на инициативата всички индивидуални инвеститори (физически лица) ще могат да закупят или продадат акции от основен пазар на БФБ-София без такси и комисиони към Борсата, Депозитаря и участващите в инициативата инвестиционни посредници.

Специалната възможност ще важи при до 15 въведени и изпълнени на 16 март поръчки на физическо лице с обем не повече от 2 000 лв. на единична изпълнена поръчка.

Ето и 10 факта за Българска фондова борса, които всеки начинаещ инвеститор трябва да знае:

1. Основният и най-стар борсов индекс на БФБ-София, е SOFIX. Неговото изчисление започва на 20 октомври 2000 г. при базисна стойност от 100 пункта. Вчерашното му ниво бе 619.46 пункта, което е близо до най-високата му стойност от близо 9 години;

2. Индикаторът добави 27.24% през 2016 г. и загуби 11.72 на сто година по-рано.

3. Останалите индекси на Българска фондова борса са: BGBX40, BGTR30 и BGREIT. BG BX40 е индекс, който се състои от 40-те емисии обикновени акции на дружествата с най-голям брой сделки и най-висока медианна стойност на дневния оборот за последните 6 месеца.

BG TR30 е е индекс, базиран на промяната на цените на 30 емисии обикновени акции, като всяка от тях е с равно тегло. BG REIT е секторен индекс, състоящ се от 7 емисии обикновени акции на дружества със специална инвестиционна цел за секюритизация на недвижими имоти или земя с най-голяма пазарна стойност на фрий-флоута и най-висока медианна стойност на седмичния оборот за последните 6 месеца.

3. Търговията на Българска Фондова Борса се осъществява чрез търговската платформа на Дойче Бьорзе – Xetra

4. Компаниите с най-висока капитализация днес са Софарма с оценка от 510.8 млн. лв., ЧЕЗ Разпределение България с 482 млн. лв. и Първа инвестиционна банка с 445 млн. лв. В топ 5 са още  Монбат с 418 млн. лв. и Чайкафарма Висококачествени лекарства с 413 млн. лв.

5. От началото на 2017 г. най-голям ръст (сред по-ликвидните дружества) се наблюдава при Евроинс и Доверие Обединен Холдинг, добавили 82 и 58% към стойността си.

6. За изминалата година книжата на Алкомет отчетоха поскъпване от 119.70%. Рекордьор (сред по-ликвидните емисии) за 2015 г., бе Булгартабак Холдинг (ръст от 55.33 на сто), а за 2014 г. Най-сериозен ръст имаше при Хидравлични елементи и системи, повишили пазарната си стойност със 114.34 на сто. Доста повече от лихвите по депозитите, нали?

7. Именно ниската степен или липсата на пазарно търсене е един от основните рискове пред инвеститорите на Българска фондова борса. Затова начинаещите инвеститори следва да обръщат по-голямо внимание на ликвидността. Най-ликвидните (бел. Ред. често търгуваните) компании за 2016 г. са Химимпорт, Софарма, Централна кооперативна банка, Адванс терафонд АДСИЦ, Първа инвестиционна банка и Монбат.

8. Именно пет от изброените по-горе шест дружества (без Адванс Терафонд АДСИЦ) съставляват и специалния сегмент за акции „премиум“. Чрез този сегмент от борсата си поставиха за цел да фокусира интереса на инвестиционната общност върху най-добрите български публични компании, правейки ги по-лесно разпознаваеми.

9. От няколко месеца на Българска фондова борса се появи и първи борсово търгуван фонд.  Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF вече е набрал над 27 млн. лв., които инвестира само и единствено в компаниите от SOFIX.

10. Един от основните проекти на родната борса е SeeLink. Това е проект, стартиран от борсите в България, Македония и Хърватия, с цел да се създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа, листвани на тези пазари. Към тях се присъединиха още борсите на Белград и Любляна. Общо 3 български компании (Адванс Терафонд, Софарма и Монбат) пък попадат в регионалните индекси SEE LinX и SEE LinX EWI. 

Нови 6 компании влизат в индексите SEE LinX и SEE LinX EWIБългарските компании, включени в индексите, са три: Адванс Терафонд АДСИЦ, Софарма и Монбат.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...