Легендарният инвеститор Уорън Бъфет не може да се похвали с успешна 2019 г., поне спрямо неговите високи стандарти.

Холдинговата компания на милиардера Berkshire Hathaway приключи 2019 г. на зелено, но резултатът може да се окаже разочароващ за някои инвеститори.

През 2019 г. акциите на Berkshire Hathaway приключиха периода с ръст от 11%, на фона на това, че индексът S&P 500 постигна повишение от 29% за годината.

Това е най-лошото представяне за компанията от 2009 г. насам, пише Business Insider.

Освен това миналата година е третата поред, в която Бъфет не реализира голямо придобиване.

Това е една от причините, поради които Berkshire Hathaway достигна рекордни налични парични средства от 128 млрд. долара, става ясно от финансовите резултати на компанията за третото тримесечие, публикувани през ноември миналата година.

Рекордната стойност обърква анализаторите, които се чудят защо Бъфет не предприема значими придобивания или поне повече процедури по обратно изкупуване на акции.

„Нямаме ясна представа за стратегията на Berkshire Hathaway за придобивания или капиталови разпределения”, казва анализаторът на CFRA Катрин Сейфер в бележка от ноември 2019 г.

„Това, заедно с някои смесени оперативни резултати, премахва катализатора от акциите”, добавя тя.

В своето писмо до акционерите от 2018 г. Бъфет пише, че е станало доста по-трудно да се открият големи компании, в които да се инвестира.

„В годините напред се надяваме да преместим голяма част от нашата рентабилност към бизнеси, които Berkshire притежава за постоянно”, пише милиардерът.

„Настоящите перспективи за това не са добри: цените са високи за бизнеси с прилични дългосрочни перспективи”, добавя той.

Последното голямо придобиване на Бъфет беше финализирано в началото на 2016 г., като бяха дадени 32 млрд. долара за компанията Precision Castparts.

През 2019 г. той се опита да придобие Tech Data - технологичен диструбутор, но отказа да влиза във война на наддаване с Apollo Management, които също се бяха прицелили в компанията.

Тази дългогодишна традиция за избягване на наддавания навярно е причината Бъфет да се откаже от придобиването на Tiffany & Co. - компанията за луксозни бижута.

Tiffany се изплъзна на милиардера, след като френският конгломерат LVMH също отправи оферта за компанията, признава Бъфет пред Financial Times.

В крайна сметка, LVMH придобиха Tiffany за сумата от 16.2 млрд. долара през ноември миналата година.

Компанията на Бъфет вече има 128 млрд. долара кешПрез последното тримесечие Berkshire Hathaway придоби собствени акции на стойност 700 млн. долара.

Ако оставим липсата на придобивания, някои инвеститори са фрустрирани от това, че Бъфет не пристъпва към обратно изкупуване на акции в мащабите, в които им се иска.

През третото тримесечие, например, Бъфет изкупи акции на Berkshire Hathaway за 700 млн. долара. Според UBS той е можел да плати книжа за още 200 млн. долара, но е решил да не прави това.

„Оригинално прогнозирахме изкупуване на акции за 900 млн. долара за тримесечието. Изненадани сме, че компанията не е по-агресивна в обратното изкупуване на акции”, посочват от UBS през ноември миналата година.

През февруари Berkshire Hathaway ще представи резултатите си за четвъртото тримесечие на 2019 г., като поне дотогава въпросите на инвеститорите ще останат без отговори.