21 стартъпа с оценка над $1 млрд. възникнали в Европа за година

2613
21 стартъпа с оценка над $1 млрд. възникнали в Европа за година

Обратно на популярното вярване, европейските технологични стартъпи на стойност поне 1 млрд. долара, наричани „еднорози”, записват по-висок растеж от конкурентите си в САЩ, които доскоро доминираха благодарение на успехите на компании, като Google, Facebook, Apple и Amazon.

Това, че европейските еднорози изпреварват щатските си конкуренти беше посочено в доклад на инвестиционната банка GP Bullhound, която е специализирана в посредничеството при набиране на инвестиции и придобивания.

В шестото издание на доклада Titans of Tech се твърди, че общата стойност на европейските еднорози - технологични компании, основани след 2000 г. с оценка над 1 млрд. долара, се увеличава с 28% през последната година, докато стойността на щатските еднорози записва ръст от едва 20% за същия период.


Според доклада, който се публикува всяка година, 21 стартъпа с оценка над 1 млрд. долара са възникнали в Европа през последната година, увеличавайки броя на европейските еднорози до 84.

За сравнение, през 2014 г. те са били едва 30 на брой, пише Forbes.

Много от европейските еднорози записват ръст в оценката си през 2018 г., като инвеститорите по света са вкарали рекордните 28 млрд. долара в тях, сочи докладът.

GP Bullhound изчислява, че съвкупната стойност на европейската екосистема от стартъпи с оценка над 1 млрд. долара възлиза на 302 млрд. долара.

Това е над три пъти повече спрямо 2014 г., когато екосистемата е възлизала на 89 млрд. долара.

Навярно IPO-то, което реализира шведската компания за стрийминг на музика Spotify, е една от причните за промяната в тенденциите на стартъп сцената.

САЩ и Китай все още доминират

Въпреки лидерството по отношение на растеж, американските и азиатски технологични компании продължават да доминират пазара.

В САЩ това са Microsoft, Apple, Amazon и няколко други големи корпорации. Китай изпъква с конгломерати, като Alibaba, Xiaomi, Tencent и Huawei. Япония може да се похвали с SoftBank и Rakuten, а Южна Корея със Samsung.

GP Bullhound прогнозира, че ситуацията ще се промени през идните две години.

Банката вярва, че Европа ще има технологична компания на стойност поне 50 млрд. долара до 2021 г., кaто това могат да са шведите от Spotify или холандците от компанията за разплащания Adyen.

Европейските технологични стартъпи засенчват Силициевата долинаЕвропейската технологична стартъп сцена се развива с бързи темпове, привличайки вниманието на инвеститорите по света, за сметка на компаниите от Силициевата долина

Това изглежда доста амбициозна цел, тъй като Spotify понастоящем струва 22 млрд. долара, а Adyen достига оценка от 20 млрд. долара.

За да се сбъдне прогнозата на GP Bullhound, двете компании трябва да нараснат двойно до 2021 г.

Липсата на голям брой технологични гиганти в Европа е тема от много години, а доклади като този обещават, че пробивът чака зад ъгъла.

В действителност обаче, освен основаната през 1972 г. германска софтуерна компания SAP, в Европа няма друга технологична фирма с оценка от над 50 млрд. долара.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg