30% доходност за година? Как?

2275
30% доходност за година? Как?

© Pixabay.com

Що е то IPO? Отговорът на този въпрос може да е лесен за инвеститори и трейдъри, но всъщност не е еднозначен.

Да, много хора свързват IPO с първичното публично предлагане, или иначе казано, издаването на нова емисия акции, която се предлага на инвеститорите в резултат на увеличението на капитала на бъдещата публична компания.

Малко хора обаче знаят, че IPO, всъщност, е борсовият код на Renaissance IPO ETF. Именно този борсово търгуван фонд следи представянето на индекса Renaissance IPO Index, създаден от Renaissance Capital.

Целта на фонда е инвеститорите да имат лесен начин за вложения в щатските първични публични предлагания. Той е участвал в 80% от големите IPO-та в САЩ през последните две години. А те са компании, като Lyft, Uber, Levi Strauss, Zoom Video Communications, Beyond Meat и др.

Фондът инвестира в периода не по-късно от 90 дни след първичното публично предлагане и държи акциите на новата публична компания не повече от 2 години.

Инвеститорите във фонда се облагат с ниски такси от едва 0.6%, а резултатите за последните 12 месеца са наистина впечатляващи. Справка на Profit.bg сочи, че Renaissance IPO ETF е донесъл 30.98% доходност** на вложителите си за последните 12 месеца.

Доходността от началото на 2019 г. е близо 32%, като по този начин се постига доста по-добър резултат от повишението на широкия индекс S&P500. 

Днес в портфейла на Renaissance IPO ETF с най-голям дял са технологичните компании, заемащи 36% от общите му активи, докато дружествата от телекомуникациите и недвижимите имоти са с дял от 16 и 10.8%, сочи последният му месечен бюлетин.

Нетната стойност на активите на един дял възлиза на 30.47 долара, което е много близо и до настоящата му цена от 30.63 долара от вчера (6 юни 2019 г.)

Това обаче не е единствената възможност за инвеститорите, желаещи да се включат на пазара на първични публични предлагания в САЩ. Тази опция ни предлага и друг фонд, който понастоящем, заедно с Renaissance IPO ETF, има strong buy рейтинг.

Това е First Trust US Equity Opportunities ETF, който носи 21.85% доходност за последните 12 месеца. Разликите, в сравнение с Renaissance, са, че той държи вложенията си максималните 4 години и инвестира (с цел диферсификация) в спин офф компании, или тези, които се отделят от компанията майка, учредявайки ново дружество с отделен мениджмънт.

First Trust US Equity Opportunities е постигнал по 12% доходност за последните 5 г. Той е и доста по-голям от Renaissance, тъй като управлява 1.1 млрд. долара активи спрямо около 40 млн. долара за конкурента си.

Извод: Инвестициите в IPO-та е рисково начинание и изисква солиден анализ от страна на вложителите. Вложенията в индексен фонд минимизира евентуален спад на отделна позиция чрез по-доброто представяне на останалите инвестиции.

С оглед задаващите се нови интересни първични публични предлагания в САЩ, това е една добра възможност за нискорискова и добре диферсифицирана инвестиция.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
** Минали представяния не гарантират бъдещи резултати.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg