4 от сините чипове на БФБ влизат в програма за анализи на ЕБВР

565
4 от сините чипове на БФБ влизат в програма за анализи на ЕБВР

© Pixabay

Четири от компаниите-сини чипове на Българска фондова борса са избрани за участие в Програма за покритие с анализи на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Компаниите са: Градус, Монбат, Сирма Груп Холдинг и Софарма. Те ще бъдат част от Програмата, която има за цел да увеличи публичния достъп до инвестиционни анализи на акции на компании в България, Хърватия, Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словения.

Общо 17 компании, листнати на фондовите борси от шестте страни, са избрани за Програмата на база на специфични критерии, разработени от консултанта на ЕБВР по проекта-WOOD & Company.


„Ние вярваме в потенциала на публичните компании и се радваме, че четири от сините ни чипове ще бъдат част от тази важна инициатива на банката. Това е много добра възможност за по-голяма видимост, привличане на инвеститори и развитие на европейски бизнес хоризонти за динамичните и амбициозни български фирми“, каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ по време на официалния онлайн старт на Програмата.

„Горди сме да дадем важен принос за поставяне на инвестициите във витални компании на по-широки основи чрез този проект. Това доказва, че знанието наистина е сила. Тези компании са от решаващо значение за благосъстоянието на европейската икономика и в настоящата пандемия е по-важно от всякога да осигурят финансирането си“, добави Ханес Такач, изпълняващ длъжността съпредседател на направление „Развитие на местните валутни и капиталови пазари“ в ЕБВР.

Програмата се реализира от WOOD & Company - инвестиционна банка, специализирана в развиващите се пазари. Tя е напълно съобразена с целите на Плана за действие на Съюза за капиталови пазари на Европейската комисия, който конкретно споменава подобряването на достъпа до финансиране, включително рисков капитал, по-специално за МСП като една от петте приоритетни области.

Всички доклади ще бъдат безплатни и публично достъпни на новосъздадения уебсайт на Аналитичния Хъб. При старта на Програмата днес бяха оповестени четири анализа, като предстои и останалите да бъдат публикувани през следващите месеци. Общият брой на изготвените доклади ще бъде най-малко пет на компания през двугодишния период на инициативата.

Програмата се финансира изцяло от Фонда за техническо сътрудничество на ЕБВР TaiwanBusiness.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg