4 от сините чипове на БФБ влизат в програма за анализи на ЕБВР

867
4 от сините чипове на БФБ влизат в програма за анализи на ЕБВР

© Pixabay

Четири от компаниите-сини чипове на Българска фондова борса са избрани за участие в Програма за покритие с анализи на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Компаниите са: Градус, Монбат, Сирма Груп Холдинг и Софарма. Те ще бъдат част от Програмата, която има за цел да увеличи публичния достъп до инвестиционни анализи на акции на компании в България, Хърватия, Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словения.

Общо 17 компании, листнати на фондовите борси от шестте страни, са избрани за Програмата на база на специфични критерии, разработени от консултанта на ЕБВР по проекта-WOOD & Company.


„Ние вярваме в потенциала на публичните компании и се радваме, че четири от сините ни чипове ще бъдат част от тази важна инициатива на банката. Това е много добра възможност за по-голяма видимост, привличане на инвеститори и развитие на европейски бизнес хоризонти за динамичните и амбициозни български фирми“, каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ по време на официалния онлайн старт на Програмата.

„Горди сме да дадем важен принос за поставяне на инвестициите във витални компании на по-широки основи чрез този проект. Това доказва, че знанието наистина е сила. Тези компании са от решаващо значение за благосъстоянието на европейската икономика и в настоящата пандемия е по-важно от всякога да осигурят финансирането си“, добави Ханес Такач, изпълняващ длъжността съпредседател на направление „Развитие на местните валутни и капиталови пазари“ в ЕБВР.

Програмата се реализира от WOOD & Company - инвестиционна банка, специализирана в развиващите се пазари. Tя е напълно съобразена с целите на Плана за действие на Съюза за капиталови пазари на Европейската комисия, който конкретно споменава подобряването на достъпа до финансиране, включително рисков капитал, по-специално за МСП като една от петте приоритетни области.

Всички доклади ще бъдат безплатни и публично достъпни на новосъздадения уебсайт на Аналитичния Хъб. При старта на Програмата днес бяха оповестени четири анализа, като предстои и останалите да бъдат публикувани през следващите месеци. Общият брой на изготвените доклади ще бъде най-малко пет на компания през двугодишния период на инициативата.

Програмата се финансира изцяло от Фонда за техническо сътрудничество на ЕБВР TaiwanBusiness.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg