5 причини за и против да инвестирате в акции на Apple

3884
5 причини за и против да инвестирате в акции на Apple

© Pixabay

Apple Inc. ще представи най-новите си продукти на 12 септември. И ако слуховете за дългоочаквания iPhone 8 не бяха достатъчно впечатляващи, сега, след като инвеститорите окончателно имат дата, която да очакват, еуфорията достигна върхови нива.

Насрочената дата е малко повече от 10 години след дебюта на iPhone - събитие, което влезе в историята като определящ момент за потребителската електроника, за инвеститорите в технологичния сектор и за мегабранда, който Стив Джобс изгради.

Акциите на Apple са поскъпнали с над 820%, откакто iPhone излезе на пазара преди десетилетие. Това е повече от 12 пъти по-голяма доходност от индекса S&P 500 за същия период.


Капиталовият пазар обаче е брутално място, където инвеститорите гледат към бъдещето, а не към миналото. Затова големият въпрос, докато наближава поредната глава от сагата Apple, не е какво е постигнала компанията в миналото, а накъде се е запътила в бъдещето.

От MarketWatch представят пет сериозни причини инвеститорите да вярват в Apple и други пет за това, че трябва да продадат акциите си, да приберат печалбата и да стоят далече от компанията.

5 причини да купувате акции на Apple

Пазарните нагласи се завърнаха: След доста разочароващ период през по-голямата част на 2015 г и през 2016 г., акциите на Apple се представят добре напоследък, в това число отбелязвайки и 5-процентен скок за ден в началото на август.

Акциите на компанията поскъпват с 40% от началото на годината, което е около 4 пъти по-голяма доходност, в сравнение с S&P 500 през 2017 г. Книжата на компанията също така поскъпват с около 80% от достигнатите през май 2016 г. дъна.

Същото важи и за ръста: Разбираемо е защо някои инвеститори изгубиха доверие в Apple през 2016 г. Компанията за първи път отчете спад в продажбите на iPhone, както и спад в общите си приходи.

Ръстът обаче се завърна, като приходите се очаква да се покачат с 15% през настоящата финансова година, а печалбата се очаква да отбележи увеличение от близо 20%. Евентуален голям успех на новия iPhone може да постави компанията на пътя на още по-голям ръст.

Кеш: Темата за близо 260 млрд. долара кеш на Apple е доста обсъждана. Продължаващите надежди за данъчни реформи и по-важното - за данъчна ваканция по отношение на репатрирането на средства обратно в САЩ, прави тази сума по-значима от всякога.

Дори и ако Apple изгуби една трета от тази сума при данъчна ставка от 35%, компанията все още ще разполага с достатъчно средства, за да купи The Walt Disney Co. или Cisco Systems. Това е нещо изумително.

Увеличение на дивидента: Вместо придобивания, Apple най-вероятно ще използва кеша си, за да го върне на акционерите. Откакто възобнови изплащането през 2012 г., дивидентът е скочил с 66% за пет години.

Също толкова важно е, че този дивидент възлиза на около 25% от печалбата за следващата година, така че има достатъчно възможности за увеличение на дивидента, дори и без да се използват средствата на компанията в чужбина или дългови пазари.

Какво следва: Много от изброените по-горе неща може и да са известни на хората, които следят Apple, но още една причина да се инвестира в компанията е трайният й ръст в сегмента на услугите, които включват лицензионни възнаграждения за дигитално съдържание от iTunes, такси за Apple Pay и други източници на приходи, които не са на преден план.

Този сегмент тихомълком се разрасна до близо 30 млрд. долара годишни продажби и изглежда още не е приключил, ако се съди по увеличението от 22% на годишна база в последния доклад на компанията.

Услугите съставляват едва около 11% от общите продажби, но продължават да се разрастват бързо и най-важното – показват, че Apple разполага и с други козове, освен с постоянното обновяване на iPhone.

Кешът на Apple достигна рекордните 261.5 млрд. долараОбщо 246 млрд. долара от всичкия кеш, или 94%, се намират извън САЩ

5 причини да продадете акциите на Apple - прочетете на следващата страница

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg