52% от компанията на Бъфет е... кеш и акции на Apple

1056
52% от компанията на Бъфет е... кеш и акции на Apple

Компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway е с пазарна оценка от 499 млрд. долара, което ѝ отрежда позиция сред най-скъпите в света.

Легендарният инвеститор днес притежава рекордните 147 млрд. долара кеш в компанията си, като голяма част от тях са инвестирани в щатски държавни ценни книжа. Само спрямо края на 2019 г. свободните парични средства се увеличават с 19 млрд. долара.

През последните години Бъфет купуваше основно акции на Apple.


Той купува първите си 10 млн. акции на производителя на смартфони през май 2016 г. Само в рамките на четири години Berkshire увеличава своя дял до 245 млн. акции, оценени днес на повече от 113 млрд. долара.

Инвестицията направи Berkshire Hathaway втория най-голям инвеститор в Apple, като пред нея е единствено Vanguard.

Простите сметки показват, че кешът, както и вложението в Apple, днес съставляват 260 млрд. долара, което е 52% от пазарната капитализация на Berkshire Hathaway.

Акциите на Apple са добавили 57% от началото на годината, което е донесло повече от 40 млрд. долара печалба за компанията на Бъфет.

Наскоро от най-скъпата компания в света обявиха, че възнамеряват да осъществят сплит в съотношение 4:1, което би означавало, че инвеститорите ще получат по три нови безплатни акции, но стойността им ще бъде разделена на четири на посочена от компанията дата.

Новите акции ще бъдат налични по портфейлите на инвеститорите, считано от 31 август (понеделник), а сплитът ще се осъществи по цена на затваряне на книжата от петъчната борсова сесия (28 август).

Акциите на Berkshire Hathaway губят 9% от началото на 2020 г., като в това време Бъфет осъществи рекордни количества покупки на собствени книжа, които само през второто тримесечие на 2020 г. възлязоха на 5.1 млрд. долара.

Една акция от клас А на Berkshire се оценява на 313 419 долара за брой, докато тези от клас Б са с цена от 208.33 долара

В последните шест седмици Berkshire успя да похарчи 4 млрд. долара за покупката на Dominion Energy, както и 2.1 млрд. долара за увеличение на вложението си в Bank of America, както и нови 2 млрд. долара за придобиване на собствени акции.

Въпреки това кешът от 139 млрд. долара, плюс вложението в Apple, днес представляват точно 50% от пазарната оценка на компанията.

Ето и последната покупка на Бъфет: 

Сериозен ръст за книжата на втората най-голяма компания за добив на златоПрез уикенда ви съобщихме, че компанията на Бъфет Berkshire Hathaway е купила 20.9 млн. акции от Barrick Gold

Българският бизнес

Всичко по темата Уорън Бъфет

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg