550 жени в САЩ съдят Uber за сексуално насилие

1704
550 жени в САЩ съдят Uber за сексуално насилие

© Pixabay.com

550 жени в САЩ съдят Uber за предполагаеми сексуални нападения срещу тях от страна на шофьори на платформата за споделени пътувания.

Заведеното дело включва обвинения от жени, използвали услугата на компанията, които са били "отвлечени, сексуално насилвани, сексуално малтретирани, изнасилвани, фалшиво лишавани от свобода, преследвани, тормозени или нападани по какъвто и да било начин от шофьори на Uber".

Делото е заведено в Сан Франциско.

"Сексуалното насилие е ужасяващо престъпление и ние приемаме всеки един сигнал сериозно," е заявил говорител на Uber пред BBC.


"Няма нищо по-важно от безопасността и по тази причина Uber създаде условия за безопасно ползване на услугата и действа по-прозрачно спрямо сериозните инциденти. Не можем да коментираме заведеното дело, но безопасността ще продължи да бъде в основата на нашата работа," допълва още представителят на Uber.

В жалбата, която е заведена от адвокатската кантора Slater Slater Schulman, се твърди, че сексуалните нападение са извършени "в множество щати".

В нея също така се казва, че най-малко още 150 други потенциални случая се "разследват активно."

Тъмната страна на Uber: Подкупи, заплахи и връзки с висши политициВ поверителни файлове, изтекли в публичното пространство, се твърди, че технологичният гигант Uber е пренебрегвал законите в много държави по света

В заведеното дело се посочва, че още през 2014 г. Uber научава, че нейни шофьори извършват сексуални нападения и изнасилват жени, които използват услугата на компанията. В жалбата обаче се твърди, че компанията е поставила като свой приоритет "растежа си пред безопасността на клиентите".

"Целият бизнес модел на Uber се основава на предоставянето на хората на безопасен транспорт до дома, но безопасността на клиентите никога не е била грижа на компанията – растежът е бил за сметка на безопасността на техните клиенти," казва Адам Слейтър, основател и партньор в Slater Slater Schulman.

Миналия месец Uber публикува втория си доклад за безопасността в САЩ, от който стана ясно, че през 2020 г. е имало 998 инцидента със сексуално насилие, в това число 141 сигнала за изнасилвания.

В доклада компанията казва, че е получила общо 3 824 сигнала за петте най-тежки категории сексуално насилие в периода 2019 – 2020 г.

В първия доклад за безопасността на компанията, който обхваща периода 2017 – 2018 г., има сигнали за 5 981 такива случая на сексуално насилие.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg