6 измерения на устойчивия бизнес в геополитическа буря

1159
6 измерения на устойчивия бизнес в геополитическа буря

© Getty Images

Последните няколко години бележат един от най-турбулентните периоди за бизнеса в глобален мащаб.

От пандемията, която пренареди пъзела във всяка една индустрия, до геополитическото земетресение, предизвикано от нахлуването на руските войски в Украйна - компаниите трябваше бързо да намират отговор за много и различни предизвикателства. 
 
И, за жалост, по всичко личи, че скоро ситуацията няма да се промени особено, което става ясно и от септемврийското издание на изследването 2022 Global Survey на McKinsey.

Според изводите от него геополитическото напрежение, инфлацията и мрачната прогноза за световната икономика са трите основни фактора, които разстройват съня на изпълнителните директори, без значение в коя сфера оперират техните организации. 
 
Какво тогава трябва да направят компаниите, за да се съхранят на фона на тектоничните промени, върху които те нямат каквито и да било лостове за влияние? Отговорът на McKinsey е категоричен - да постигнат устойчивост.
 
"Устойчивостта е нещо повече от способността за бързо възстановяване. В бизнеса това означава да се справяте с несгодите и сътресенията и непрекъснато да се адаптирате с цел растеж. Истински устойчивите организации не просто се възстановяват по-добре, а всъщност процъфтяват в подобна враждебна среда", категорични са изследователите, базирайки констатациите си на наученото от финансовата криза от 2007-2008 г. 

10 области, които ще вълнуват ИТ и бизнес лидерите през 2023 г.Хората ще правят по-устойчиви избори, макар и несъзнателно, казва Джо Багли, вицепрезидент и главен технически директор за EMEA във VMware

Пандемията като катализатор за устойчивостта на предприятията
 
Според съвместно изследване на McKinsey и Федерацията на европейските асоциации за управление на риска (FERMA) за въздействието на COVID-19 върху корпоративната устойчивост повече от половината от анкетираните смятат, че пандемията е направила управлението на риска и устойчивостта много по-важни теми за техните организации. 
 
Докато в миналото, съобщават интервюираните ръководители, управлението на риска е било фокусирано върху малък брой добре дефинирани теми, предимно финансови, сега тази дейност включва и сферите на общественото здраве и околната среда, сигурността и геополитическото напрежение.
 
"Много организации са работили усърдно върху устойчивостта си по време на пандемията. Безопасността на работното място и изграждането на възможности за дистанционна работа са били във фокуса на голяма част от тях, като 75% от респондентите твърдят, че мерките за изпълнение в тези две области са до голяма степен завършени", казват от McKinsey. 
 
В същото време, в периода на пандемията 52% от респондентите са въвели ефективни възможности за управлението на финансовата си устойчивост, а близо 2/3 са категорични, че устойчивостта е от основно значение за стратегическия напредък на техните организации. 
 
Способностите за прогнозиране - планиране на реакция при различни сценарии и стрес тестове, са основната област, която трябва да се подобри, сочи проучването. Към днешна дата около половината от бизнес лидерите провеждат стрес тестове рядко или никога при вземането на стратегически решения, като също толкова отговарят с "често" или "винаги".
 
Тъкмо направили изводи относно своята устойчивост и започнали да взимат мерки обаче, компаниите трябваше да се сблъскат с ново неочаквано предизвикателство - коренно променената геополитическа обстановка от последната година. 
 
А то заплашва да се превърне в много по-тежък фактор за развитието на бизнеса през следващите години, отколкото пандемията през последните. Затова и от McKinsey посочват шест ключови измерения, в които висшите мениджъри трябва да насочат усилията си, ако искат да са стабилни на фона на геополитическата вихрушка. 
 
Бизнес модел
 
За да се изгради устойчивост на бизнес модела, съветът на директорите на дадена организация първо трябва да разбере кои геополитически фактори могат да засегнат неговата организация. За да се случи това, той трябва да разполага с цялата нужна информация от различните нива, което пък изисква разработването на систематични методи за нейното получаване и анализиране, включително аналитични продукти, брифинги или упражнения за действие при различни сценарии.
 
Подобен подход подобрява процесите по взимане на решения и планиране.
 
Репутация
 
Репутационната устойчивост изисква вътрешно съгласуване на операциите на чувствителни в геополитическо отношение пазари. Организациите трябва да знаят за какво се борят - и срещу какво се противопоставят. 
 
Нахлуването на Русия в Украйна беше ситуация с ясни граници, в резултат на което много организации решиха да спрат да правят бизнес в страната агресор. За геополитически ситуации, които не са толкова черно-бели обаче, организациите могат да създадат специфични за пазара "договори", които съчетават управление на риска и корпоративна стратегия. 
 
Тези договори могат да бъдат основа за съвременен, последователен и основан на ценности разказ за това защо организацията прави бизнес на определени пазари.
 
Организация
 
С нарастването на геополитическия натиск организациите изпитват все по-голям натиск и на самите вътрешни пазари. Дните, в които компаниите и ръководителите се чувстваха участници в един световен пазар без граници, приключиха, посочват от McKinsey и добавят: 
 
"Затова и изграждането на организационна устойчивост чрез насърчаване на приобщаващи управленски структури и открит, честен диалог може да допринесе за поддържане на културното сближаване и глобалния дух".
 
Операции
 
За да запазят и подхранват оперативната си устойчивост, организациите трябва да се съсредоточат върху защитата и промяната на веригите за доставки. 
 
Това може да бъде постигнато чрез стрес тестове и анализ на потенциалните предстоящи екстремни смущения. Оценката на устойчивостта на доставчиците (и доставчиците на доставчиците) също е от изключително значение. 
 
"Но всяко усилие за диверсификация трябва да отчита политическите рискове от навлизането на нов пазар. Един от новите инструменти, които могат да бъдат използвани за постигане на дългосрочна структурна устойчивост, са "цифровите близнаци", които отразяват критични части от веригата на доставки и предвиждат предстоящи проблеми", съветват анализаторите.
 
Технологии
 
Технологичната устойчивост в условията на геополитическа фрагментация изисква действия в четири области. 
 
Първо, геополитическите напрежения води до това, че интернет започва да се раздробява на регионални варианти и технологични стекове. Компаниите може да се затруднят да поддържат последователна междурегионална свързаност и потребителски опит. 
 
Изискванията за локализиране на данните представляват второ предизвикателство, следвано от управлението на тези данни в тон с различните изисквания на отделните пазари. 
 
И накрая, посочват от McKinsey, от съществено значение е организациите да работят за осигуряване на устойчивост при различни спешни ситуации - от кибератаки до внедряване на ново технологично оборудване.
 
Финанси
 
Финансовите рискове, като тези, свързани с използането на чужда валута и наличието на санкции, се развиват и следва да се следят непрекъснато. 
"Тъй като глобалната икономика продължава да преживява сътресения, предизвикателствата ще продължат да се проявяват по отношение на редица финансови процеси - от движението на средства до заплащането на служителите. Разработването на кризисни протоколи за действие преди началото на една криза може да помогне на организациите да преминат по-лесно през бурята", категорични са от McKinsey.
 
Иван Гайдаров

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg