АББ България с втора обновена лаборатория в гимназия в Пловдив

5154
АББ България с втора обновена лаборатория в гимназия в Пловдив

© АББ

АББ отвори нова лаборатория за паралелка “Автоматизация на непрекъснати производствени процеси” в Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив.

Всички ученици ще имат възможността да се обучават в изцяло обновена лаборатория с ново мултимедийно оборудване, филтри за запояване, компресор и климатик.

Преди една година АББ стартира партньорска програма с училището за обновяване на лаборатория “Електрификация на производството” и приветства първата група осмокласници със специалност “Електрическо оборудване и производство”.


През 2020 година АББ очаква да има близо 60 ученици по своята програма за професионално обучение.

В допълнение, училището ще бъде домакин на АББ Клуб за учениците - извънкласен курс, целящ да предостави практически опит на студентите. За целите на клуба АББ е създала специализиран учебник и материали.

“Участниците в АББ Клуба ще имат възможността да получат солидна база и съществени компетенции за своето кариерно развитие, благодарение на достъпа до истинска работна среда, иновативни процеси и съвременни технологии”, заяви Уве Чирнер, управител на АББ България - клон Раковски.

“Като компания ние искаме да се уверим, че даваме най-доброто от себе си, за да предоставим на следващото поколение инженери всичко, което им е нужно по пътя към успеха”, добави г-н Чирнер.

За да покрие изцяло нуждите на учениците и целите на курса, АББ е предоставила широка гама техническо оборудване, като например стойка на светофар, пневматична стойка, напълно автоматизирана стойка за производствена линия и автоматизирана стойка за роботи.

За да се гарантира високото качество на образованието, учебните занятия в АББ клуба ще бъдат водени от опитен инженер на АББ, сертифициран като индустриален ръководител в дуални образователни програми. 

“Извънкласната дейност ще бъде разпределена в 14 урока и практически упражнения в области като Пневматика, Мехатроника и Електротехника. Програмата ще включва и два практически урока в завод на АББ и допълнително обучение за “меки” умения”, сподели Георги Георгиев, Мениджър по поддръжката в АББ България, клон Раковски и ръководител на АББ Клуба.

Официалното откриване на новата лаборатория се проведе по време на церемония, състояла се на 26 ноември в професионалната гимназия. Специален гост на събитието бе Министърът на образованието на Република България - г-н Красимир Вълчев.

АББ разполага с два завода за електроснабдяване и електрообзавеждане в Раковски, в които работят над 1900 души. Освен тях АББ управлява и два завода за продукти ниско напрежение в Петрич, както и производствена база за продукти високо напрежение в Севлиево.

Във Варна компанията има и модерна сервизна станция за турбокомпресори, която обслужва клиенти както от българското, така и румънското крайбрежие на Черно море. Централният офис на АББ в България се намира в София.

АББ е технологичен лидер, който задвижва дигиталната трансформация в индустрията. Продължавайки своята над 130-годишна история на иновации, АББ управлява четири ориентирани към клиентите, световни водещи бизнеси: Електроснабдяване и електрообзавеждане, Индустриална автоматизация, Задвижване и Роботика и Дискретна автоматизация, поддържани от общата дигитална платформа ABB Ability™.

Водещият бизнес Енергийни мрежи на АББ ще бъде продаден на Hitachi през 2020 h. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с над 147 000 служители. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg